Annons:

Hultsfreds ungdomar får åka buss och tåg gratis i sommar

Hultsfreds kommun tackar för andra året i rad ja till Kalmar länstrafiks erbjudande om sommarlovsbiljetter till skolungdomarna i kommunen. Foto: MostPhotos

Hultsfreds ungdomar får åka buss och tåg gratis i sommar

Hultsfreds kommun antar precis som förra året Kalmar länstrafiks erbjudande om sommarlovsbiljetter till sina ungdomar. 
– Vi har inte tvekat alls, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Hultsfreds kommun var en av åtta kommuner i Kalmar län som nappade på erbjudandet om sommarlovsbiljetter till sina ungdomar i fjol.

På kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde för två veckor sedan fattade politikerna beslut om att ställa frågan till kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen.

Satsning på drygt en halv miljon kronor 

Nu har de återkommit med sina synpunkter. Gratis buss- och tågresor ser ut att bli verklighet för ungdomarna i Hultsfreds kommun eftersom kommunen är redo att gå in med drygt en halv miljon kronor för ändamålet. 

Preliminärt pris för en biljett är 565 kronor, en höjning med 27 kronor jämfört med i fjol. Erbjudandet omfattar skolungdomar som går på antingen högstadiet eller gymnasiet.

– Strax under 1 000 elever är folkbokförda i åldersgruppen som berörs av sommarlovsbiljetter och det rör sig om 530 000 kronor som föreslås tas från fullmäktiges oförutsedda medel, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Lars Rosander menar att det inte har funnits någon tvekan överhuvudtaget. 

– Det har varit en normal process och vi ville ha bra underlag för vårt beslut. Det var därför vi tog in tog in synpunkter från förvaltningarna, säger Rosander.

"Svårare tider för alla"

De åtta kommunerna köpte sammanlagt 12 940 biljetter i fjol. 80 procent – 10 185 biljetter – aktiverades och biljetterna blippades 315 467 gånger under sommaren, i snitt 31 blipp per aktiverad biljett.

– Det har inte varit helt enkelt att få en fullödig bild av resandet. Uppskattningsvis 70 procent av korten aktiverades. Vi gör detta för att möjliggöra ungdomars resande och för att vi vet att många har det svårt ekonomiskt. Det underlättar till sommarjobb och att man kan åka iväg och träffa kompisar. Vi ser det som en viktig del i att hjälpa till i de svåra ekonomiska tiderna, säger Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) är nöjd med KSAU:s beslut och frågan ska vandra hela vägen upp till fullmäktige. 

– Det känns jättepositivt att vi kom fram till det här förslaget till beslut. Vi vet att det är svårare tider för alla och föräldrarna kanske inte har råd och möjlighet att skjutsa sina ungdomar hur som helst. En förhoppning är att man kan använda biljetten till ett sommarjobb, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt