Annons:

Frågan om sommarlovsbiljetter skjuts på framtiden:

Det är oklart hur Hultsfreds kommun ställer sig till KLT:s erbjudande om sommarlovsbiljetter till kommunens ungdomar. Foto: MostPhotos

Frågan om sommarlovsbiljetter skjuts på framtiden: "Har inget besked i dag"

Hultsfreds kommun har inte bestämt sig för om de ska köpa sommarlovsbiljetter till sina ungdomar även denna sommar. Frågan har skjutits på framtiden.  

Annons:

Två tredjedelar av kommunerna i Kalmar län köpte sommarlovsbiljetter till sina ungdomar i fjol. Hultsfreds kommun var en av de åtta kommunerna som nappade på erbjudandet och de åtta kommunerna köpte sammanlagt 12 940 biljetter. 80 procent – 10 185 biljetter – aktiverades och biljetterna blippades 315 467 gånger under sommaren, i snitt 31 blipp per aktiverad biljett.

Kalmar kommun är klar etta med 42 blippar i snitt per köpt biljett och Hultsfred sist med sex blippar i snitt. Resecentrum i Hultsfred var den hållplats i kommunen som hade klart flest påstigande passagerare med sommarlovsbiljett. 

Frågan skickas vidare

Nu funderar Hultsfreds kommun som mest över om de ska teckna ett nytt avtal för sommarlovsbiljetter med Kalmar länstrafik för 2023. 

– Vi antog erbjudandet i fjol och nu beslutade vi att ställa frågan till kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen för att se hur de ser på det. De ska återkomma inom 14 dagar till kommunstyrelsens arbetsutskott och då får vi ta ställning till deras synpunkter. Vi har fått förlängd svarstid och har inget besked i dag, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Preliminärt pris för en biljett är 565 kronor, en höjning med 27 kronor jämfört med i fjol. Erbjudandet omfattar skolungdomar som går antingen på högstadiet eller gymnasiet.

Om det blir en fortsättning eller inte är i dagsläget oklart.

– Vi tycker rent generellt att det är positivt att kunna erbjuda sommarlovsbiljetter till ungdomarna. Sedan är det naturligtvis en kostnadsfråga på uppemot 600 000 kronor. Faktum är att alla inte nyttjade det i fjol och då känns det dumt att betala för något som alla inte nyttjar. Det är samtidigt många personer som gör det. Vi ska komplettera med lite fler frågor till KLT och ta in lite synpunkter från BUN och kultur och fritid innan det kommer upp för förslag till beslut, säger Lars Rosander. 

"Underlättar för en del barnfamiljer"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) har en positiv inställning till erbjudandet om sommarlovsbiljetter. 

– Det som är positivt är att det kanske underlättar för en del barnfamiljer som har det jobbigt i dessa tider, då slipper man skjutsa på ungdomarna till olika ställen. Det är i grunden positivt men vi vill reda ut ett antal frågetecken först, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt