Annons:

Nytt initiativ: ordnar klädbytardag tillsammans på annorlunda plats

Nytt initiativ. Linda Lindström, Matilda Råsmark, Lisa Johansson Schouenke och Angelica Edén ordnar klädbytardag på biblioteket. Foto: Lotta Madestam

Nytt initiativ: ordnar klädbytardag tillsammans på annorlunda plats

Hultsfred får en klädbytardag tack vare ett nytt samarbete. Biblioteket går ihop med Rekomarknaden för en gemensam satsning på miljön.

Annons:

Naturskyddsföreningen är initiativtagare med uppmaningen att ett av de mest miljösmarta sätten att förnya sin garderob är att byta kläder med andra.

Sedan 2010 uppmanar de krafter runt om i landet att arrangera en klädbytardag, som i år infaller lördagen den 22 april. Sedan några år är det dessutom ett nordiskt evenemang med aktiviteter även i Danmark och Norge.

– Vi fick förfrågan redan förra året om vi ville ställa upp, men då kom det lite kort inpå, säger bibliotekschef Lisa Johansson Schouenke.

Nytt samarbete

Biblioteket har inlett ett nytt samarbete med arrangörerna bakom Rekomarknaden, Matilda Råsmark, Linda Lindström och Angelica Edén som fick frågan om de ville vara delaktiga. De besitter ju en mångåriga vana vid det här laget och brinner för det här med återbruk.

– Det känns jätteroligt att kunna bidra lite extra till det här med återbruk och att fler ska få hela och rena kläder, säger Matilda Råsmark.

– Att man har Naturskyddsföreningen bakom sig gör ju att det blir lite större och att folk tänker på miljön och vår natur. Vi har bara en jord, tillägger Linda Lindström, som tycker det ska bli spännande att se hur arrangemanget tas emot. Det ligger ju i tiden med återbruk och med tanke på ekonomin.

Blir som en butik på bibblan

Fram till klockan elva den aktuella dagen kan man lämna in max tio hela och rena klädesplagg, från storlek 50 till XL.

– Skor går också bra, men då ska de vara i nyskick och vi vill ju att det ska vara efter säsong, så man inte kommer med vinterstövlar, utan vår- och sommarskor.

För varje plagg får man en biljett som kan bytas mot ett nytt plagg kostnadsfritt.

– Det kommer bli som en liten butik i vår så kallade blackbox, säger Lisa Johansson Schouenke, som även känner att hon kan knyta litteratur till det här.

”Starkare tillsammans”

Hon uppskattar att få göra klädbytardagen tillsammans med eldsjälarna bakom Rekomarknaden.

– Jag kände att det skulle vara roligt att få till ett samarbete, vi har inte riktigt tiden att rodda i det själva och det känns bra att göra det ihop med rutinerat folk. Man blir ju så mycket starkare när man gör det tillsammans, säger Lisa Johansson Schouenke.

Det är ju dessutom tanken att biblioteket inte bara ska vara just ett bibliotek, utan att det ska hända mycket olika saker i lokalen.

– Ja, vi är ju en mötesplats för hela samhället, en arena så det här känns jätteroligt.

Ger energi

Senaste Rekomarknaden blev återigen lyckad med många säljare och kunder under tre dagar. Det gav ny energi till att vara med även här.

– Vi möter många kunder som blir så glada när de hittar fynd, som kanske inte hade kunnat köpa de här plaggen i andra sammanhang. Så det ger oss jättemycket, säger Matilda Råsmark.

– Det ger något annat också, inte bara för miljön utan man känner här inne också, i hjärtat att man gör något gott, säger Linda Lindström. Det ger oss så mycket energi som vi lever på hela tiden tills det är dags igen.

Fakta

Klädbytardag:

Under 2022 ordnades 110 klädbytardagar där Naturskyddsföreningen var medarrangör eller initiativtagare. 6 000 personer var med och bytte kläder. 32 000 plagg fick nya ägare vid klädbytardagarna. Det motsvarade en besparing i naturresurser (förutsatt att plaggen ersatte nytillverkade) på 40 000 m3 vatten, 21 ton kemikalier och 192 ton koldioxid

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt