Annons:

Nu öppnar Näs för säsongen – med helt ny utställning om Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens Näs öppnar för en ny säsong – med en helt ny basutställning om den älskade författaren. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nu öppnar Näs för säsongen – med helt ny utställning om Astrid Lindgren

Basutställningen om Astrid Lindgren på Näs har funnits sedan 2007. På lördag är det premiär för en helt ny basutställning om Astrids liv med ännu fler lager än tidigare.
– Besökarna kommer få komma under skinnet och förstå vad som format henne, säger Matilda Bengtsson, utställningsproducent.

Annons:

Efter en lång vinter öppnar Astrid Lindgrens Näs dörrarna för en ny säsong. I år gör man det med en stor nyhet i form av en helt ny utställning om Astrid Lindgren och hur hon blev en av världens största författare. 

Utställningen som invigs den 6 maj ska låta besökarna lära känna Sveriges största barnboksförfattare genom sagorna, men också komma nära den person hon var utanför rampljuset. 

Den nya utställningen, som ersätter den basutställning som funnits sedan 2007, heter "Astrid Lindgren och sagans kraft". 

– Det är en utställning som är lite annorlunda mot den förra. Den är lite mer omslutande och mer interaktiv, vilket den tidigare inte var. Det har hänt en hel del på de här åren, så den här utställningen är lite mer modern om man får säga så, berättar verksamhetschefen Sofia Johnsson. 

Något för alla

Utställningen tar avstamp i Astrids barndom på Näs i Vimmerby och går sedan vidare genom alla olika livskapitel och återkommande teman i hennes liv. Besökarna får dyka ned i krigsdagsböcker och fördjupa sig i hennes politiska ställningstaganden.

I utställningen visas brev, kläder och personliga föremål och foton. Besökarna får också sjunga singalong med de älskade visorna och lyssna till berättelser. 

– Den här utställningen speglar det speciella med att vara på den plats där Astrid Lindgren växte upp och sprang omkring. Hon sa själv att hon ”skrev för sitt inre barn” och det är så mycket i hennes konstnärskap som är kopplat till den här platsen, säger Matilda Bengtsson, utställningsproducent, som jobbat med den nya utställningen sedan 2021.

Sofia Johnsson hoppas att utställningen ska tilltala alla åldrar och generationer.

– Vi har väntat länge på att få öppna och ser verkligen fram emot att besökarna ska få se den här fina utställningen. Det finns något för alla, så det ska bli väldigt spännande. 

Hur mycket hoppas ni att den här utställningen ska locka nya besökare?

– Det hoppas vi såklart men vårt intresse är att den ska nå så många som möjligt. Det här är en utställning i kronologisk ordning, där man får följa Astrid genom olika kapitel i livet, allt från den första sagan hon fick höra till slutet av livet. Den här gången får man se Astrid på ett djupare plan. Det man inte pratade om förr och har vi lyft fram den här gången. Astrid har påverkat så många människor och är ständigt aktuell. Hon var modern på sin tid och är modern nu. 

Tror på stark sommar

Näs har öppet hela vägen till 24 september men något särskilt mål besöksmässigt har man inte. 

– Vi vill alltid få fler besökare än föregående år, så vi hoppas på höga siffror i år också. 

Sofia Johnsson tror på en stark sommar. 

– Jag tror mycket på hemester i år. Utifrån kronans fall tror jag även många utländska gäster kommer till Sverige. Vi har stora förhoppningar om många besökare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt