Annons:

VA-taxan föreslås höjas med flera procent:

Foto: Arkivbild

VA-taxan föreslås höjas med flera procent: "Vårt viktigaste livsmedel"

Hultsfreds kommuns VA-taxa har höjts i flera år. Nu är tanken att taxan ska höjas med 6,5 procent från januari nästa år. 
– Det var vi ense om i kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att det blir en höjning på 6,5 procent för VA-taxan från 1 januari 2024. Fullmäktige fattar beslut om taxan på det kommande sammanträdet. 

– Det kostar pengar att processa vatten och att ha pengar till att byta VA-ledningar. Vi har läckor lite här och var i kommunen. Vi har ett rörläggarlag med viktig kompetens som jobbar effektivt och bra. De som använder vattnet ska täcka kostnaderna så det ska inte vara skattebetalarna som betalar för det, säger Lars Rosander. 

"Vårt viktigaste livsmedel"

VA-verksamheten är precis som många andra verksamheter påverkade av den generella prisökningen på varor och tjänster plus att det råder höga energipriser och ökade kapitalkostnader. Det gör att taxan måste höjas med 6,5 procent för att få kostnadstäckning för verksamhetsåret. 

– Det som är viktigt att komma ihåg och det som gör att vi är med på avgiftshöjningen är för att vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Det gäller att värna och vårda vattnet och vi vet att det kostar att hantera och få fram ett visst vatten, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Det är höjningar mellan fyra och sju procent under de kommande åren fram till 2028. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt