Annons:

  • Inviger nytt museum – här är föreningens nästa satsning

    Fredrik Kjällander, Roland S Johnsson och Bo Sollersjö i det färdigbyggda traktormuseet som ska invigas på söndag. Foto: Lotta Madestam

  • Inviger nytt museum – här är föreningens nästa satsning

    Efter cirka 1 450 ideella arbetstimmar, gjorda av ett 30-tal medlemmar, står det 340 kvadratmeter stora museet färdigt med sina 16 fack för traktorer. Foto: Lotta Madestam

  • Inviger nytt museum – här är föreningens nästa satsning

    Föreningen köpte 17 takstolar när Rockparty gick i konkurs. "Nu har vi byggt utifrån dem", säger Roland S Johnsson, som förvarat dem i verkstaden i väntan på att de ska komma till användning. Foto: Lotta Madestam

  • Inviger nytt museum – här är föreningens nästa satsning

    En "Guldkalv" från 1956 av märket Ferguson står i nybyggda lokalen. Foto: Lotta Madestam

Inviger nytt museum – här är föreningens nästa satsning

Efter två år och omkring 1 450 ideella arbetstimmar står Målilla-Gårdveda Hembygdsförenings traktormuseum färdigt att inviga. Redan har föreningen klart med vad som blir nästa satsning.

Annons:

På söndag när det är Upptäckardan i Hultsfreds och Vimmerby kommuner blir det invigning av det nya traktormuseet i Målilla hembygdspark.

– Den 5 mars 2021 var kommunen här och började avverka träden och grävningen började tre veckor senare, sedan har vi jobbat med det till och från tills nu, säger ordförande Roland S Johnsson medan han visar runt i det färdiga resultatet.

 Ett 30-tal personer har bidragit på olika sätt, med totalt omkring 1 450 ideella arbetstimmar. Så det är verkligen ett projekt medlemmarna förverkligat med gemensamma krafter. Plus att kommunens arbetslag hjälpt till med att sätta panelen.

Hur känns det nu när museet står klart?

– Jag är tacksam att vi är klara och jag tycker det blev bra. Vi byggde några meter större än vad som var tänkt från början, så nu får vi in 21 traktorer och redskap till dem.

Bättre ordning 

Byggnaden är 340 kvadratmeter stor och har 16 fack, så nu behöver man inte längre köra ut en traktor för att få fram en annan.

– På det här sättet får vi mycket bättre ordning och kan visa upp våra traktorer bättre, säger Roland S Johnsson.

Den totala kostnaden för föreningen landar på cirka 70 000 kronor, plus gåvor och betalt material som inte ingår i det beloppet.

Första programpunkten för säsongen

Bo Hansson från Olsson Parts i Ellös förrättar invigningen på söndag, som blir första arrangemanget för året i hembygdsparken. Då håller man också öppet i fordonshallen, cykelverkstaden, speedway- och motormuseet liksom järnaffären.

– Järnaffären ansvarar som vanligt Bosse Karlsson från Växjö för. Det var hans pappa Nils Karlsson som drev butiken i Målilla, säger Roland S Johnsson som kan summera ett mer omfattande program i år än tidigare. 

Har ni någon ny satsning på gång efter det här?

– Det som står först på tur är att färdigställa sanatorie-museet, det är klart till 75 procent. Där efter ska vi göra ett BP-museum, för vi har mycket BP-grejer som vi vill visa upp och näst på tur står också ett Roshamnsmuseum, där vi ska visa de produkter som gjordes på den tiden.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt