Annons:

Tidsplanen ligger fast – då öppnar bron över Emån för trafik igen

Bron över Emån vid Lilla Aby på väg 677 har varit avstängd för trafik sedan slutet av februari. Om tidsplanen håller öppnar bron för trafik igen i mitten på juni. Foto: Lotta Madestam

Tidsplanen ligger fast – då öppnar bron över Emån för trafik igen

Brobygget över Emån vid Lilla Aby är efterlängtat och arbetet fortskrider som planerat. Den tillfälliga bron lyftes på plats och monterades tidigare i veckan. 

Annons:

Hösten 2020 upptäcktes en akut skada på den unika träbron över Emån och all trafik stängdes av. Personbilstrafiken kom igång efter ett halvår men brons nedsatta bärighet har orsakat begränsad framkomlighet för näringslivet som har fått ta omvägar med sina tunga transporter.

Det efterlängtade arbetet med att förlägga en reservbro över den gamla i samma läge inleddes måndagen den 27 februari. 

– Jag vet så pass mycket att arbetet med den tillfälliga bron pågår och att den monterades och lyftes på plats den här veckan. Sedan man satte igång med produktionen har det rullat på ganska bra och jag har inte hört att det har varit några större bekymmer. Det återstår mer arbete de kommande veckorna och då handlar det om anslutningar, ramper och vägräcken i anslutning till den tillfälliga bron, säger Staffan Isaksson, nationell samordnare av byggnadsverk i region syd på Trafikverket. 

Bron ser ut att öppna om en månad

Vägen har varit helt avstängd sedan Trafikverket påbörjade arbetet med landfästena på ömse sidor om Emån där bron ligger. Trafiken leds om via närliggande vägar.  

– Vi har pålat och förstärkt för att kunna lägga den här tillfälliga bron.

Så länge arbetet inte stöter på patrull är tanken att bron ska öppna för trafik i juni. Datumet som nämns är fredagen den 16 juni. 

– Det senast jag hörde är att man siktar på att öppna bron för trafik vecka 24, det vill säga veckan före midsommar. De öppnar så fort de är färdiga med asfaltsbeläggning, räcken och så vidare.

"Jordbruket slipper köra runt"

Staffan Isaksson och hans medarbetare har i flera års tid utrett frågan om bron i Lilla Aby och gläds över att bron snart kan trafikeras av tung trafik igen. Lantbrukare och företagare i trakten har väntat på en lösning för de tunga transporterna.

– Det känns såklart bra att vi snart kan öppna bron till bärighetsklass 1 (BK1). Boende i närområdet och lokala näringslivet får det betydligt enklare och slipper köra runt, framför allt jordbruket som har haft det extra tufft. Även om det har tagit tid så är vi väldigt nära med att komma i mål. 

Du nämner att det är en tillfällig bro, hur ser du på brons framtid?

– Vilka möjligheter det finns och hur det ser ut på längre sikt är under utredning. Vi har framför allt fokuserat på att lösa problemet med den nedsatta framkomligheten. Vad som blir nästa steg är under utredning och vi får se vad det landar i. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt