Annons:

Bevattningsförbud kan komma snabbt – ÖSK beredd agera annorlunda i år

Ett bevattningsförbud kan komma snabbt. Kanske på enskilda orter istället för hela kommunen på en gång, som en nyhet för året. Foto: Pixabay

Bevattningsförbud kan komma snabbt – ÖSK beredd agera annorlunda i år

Ett bevattningsförbud kan komma snabbt – och ÖSK är också beredd att agera annorlunda i år. En nyhet som redan provas i Högsby kommun.
– Vi bevakar det noga och kommer agera snabbt om vi ser att vi måste, säger förbundschef Tony Bohlin.

Annons:

För tillfället finns det inget politiskt beslut, eller ens framlagt förslag, om bevattningsförbud. Däremot bevakar verksamheten nivåerna noga dag för dag på samtliga de orter som vatten tas ifrån.

– Givetvis ser vi att grundvattennivåerna sjunker successivt, men än så länge är det inte så pass att vi behöver införa ett förbud, säger Tony Bohlin.

Bättre än på 10-15 år 

Skillnaden mot tidigare år är att vi gick in i året med väl påfyllda magasin.

– Så vi hade väldigt mycket grundvatten när vi började säsongen, bättre än på 10-15 år faktiskt. Men nu har det ju varit väldigt torrt på försommaren och det ser ut som det kommer fortsätta vara torrt.

– Så vi bevakar det noga och kommer agera snabbt om vi ser att vi måste, tillägger han.

Agerat annorlunda i år 

ÖSK har infört bevattningsförbud på två mindre orter i Högsby kommun. Det har aldrig hänt tidigare, att man inte sätter ett bevattningsförbud för hela kommunen.

Det kan komma att bli ett liknande beslut här, att ett förbud införs på enskilda orter istället för i hela kommunen på en gång.

– Vi tänker att vi provar på de här båda orterna i Högsby först. Det är inte omöjligt att vi agerar på liknande sätt i Hultsfreds kommun om vi skulle landa i det.

Vilka orter ligger i så fall närmast till hands att få ett bevattningsförbud, som du ser det nu?

– Just nu är det ingen ort som sticker ut, utan om man ska säga något så har Hultsfred det stora deltat som är väldigt rikt på vatten. Så Hultsfred är nog där det klarar sig bäst. I övrigt är situationen med grundvattennivån ansträngd, så vi bevakar det noggrant. Om vi ser behovet är vi redo, både på tjänstemannasidan och politiskt att fatta snabba beslut.

Tony Bohlin listar tre viktiga saker att tänka på:

* Hushålla med ditt vatten, se till att det inte läcker ut vatten någonstans. 

* Använd inte dricksvatten för bevattning och pooler.

* Använd de biltvättar som näringslivet tillhandahåller, där vattnet återanvänds och renas.

– Det är inte så att vi inte tycker att man ska vattna sina rabatter eller tomatplantor med dricksvatten, utan det är mer vattenspridaren på gräsmattan vi inte vill se. Då får gräsmattan vara dålig den här sommaren, säger Tony Bohlin.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt