Annons:

  • Prova på-kvällen blev en succé – nu börjar Magdalena och Emelie på räddningstjänsten

    Efter prova på-kvällen i juni börjar både Magdalena Ärleskog och Emelie Bergström på räddningstjänsten i Hultsfreds kommun. Foto: Privat

  • Prova på-kvällen blev en succé – nu börjar Magdalena och Emelie på räddningstjänsten

    Magdalena, till vänster, bestämde sig rätt snabbt efter prova på-kvällen.

Prova på-kvällen blev en succé – nu börjar Magdalena och Emelie på räddningstjänsten

I juni bjöd räddningstjänsten in till en prova på-kväll för kvinnor. Det blev succé och nu börjar ytterligare två kvinnor i den mandsdominerade räddningstjänsten.
– Det är spännande och väldigt roligt, säger Magdalena Ärleskog.

Annons:

I slutet av 2019 gav sig Rebecca Ovedal in i räddningstjänsten. I just Hultsfreds kommun har det varit många kvinnor över tid och totalt sett har det varit ett tiotal de senaste åren. 

I juni bjöd man in till en informations- och prova på-kväll på brandstationen i Virserum för att det skulle bli ännu. Det blev en succé och nu börjar ytterligare två kvinnor som deltidsbrandmän. Det innebär att Hultsfreds kommun håller på att bli en föregångskommun.

– Det är fantastiskt roligt att man tar klivet och verkligen söker. Det är ändå en process man måste vara klar med i huvudet, eftersom man måste gå in helhjärtat för detta. Jag är säker på att det kommer bli kanon och jag hoppas att det ger ringar på vattnet, så att vi kan anställa ännu fler tjejer, säger Rebecca Ovedal. 

"Känns spännande"

Magdalena Ärleskog och Emelie Bergström är det som bestämt sig för att börja. Båda var på brandstationen där i juni för att få veta mer. Efter det här kommer det nu vara totalt sju anställda inom räddningstjänsten i kommunen.

– Det känns både spännande och väldigt roligt. Jag har alltid känt att jag vill göra skillnad och jobbade bland annat i vården tidigare. Det var några hemifrån som var på mig och sedan var jag på utbildningsdagarna. Rebecca var så himla bra och jag fick en annan insikt i det. Jag förstod att det var tuffa krav, men det gick vägen, berättar Magdalena Ärleskog.

Direkt efter prova på-kvällen bestämde hon sig.

– Ju äldre man blir, desto mer inser man att livet går rätt snabbt och att det är rätt skört. Vill man hellre förlora sina drömmar än att pröva och kanske misslyckas? Man blir klokare med åren och vågar mer. 

Både Magdalena och Emelie arbetar i Åseda samtidigt som de bor i Virserum. Men de kände inte till att den andre var intresserad först.

– Men nu kommer vi kunna göra utbildningen ihop. 

Dottern peppade

Efter att de båda har börjat kommer Hultsfreds kommun ha en helt annat könsfördelning än vad många andra räddningstjänster har.

– Det är jättekul att kunna visa att det inte bara är män som klarar av det här. Den bilden behöver ändras. Får man se att det är flera kvinnor, så kan det förhoppningsvis väcka ännu mer nyfikenhet.

Har du länge haft tankar på att testa det här?

– Kanske inte just brandman, men jag har velat göra skillnad. Man gör ju så mycket mer än släcker bränder. När jag sa till min dotter att jag funderade på att bli brandman så svarade hon "då kommer du rädda liv och vara supercool". Så efter det var det givet. Jag lade alla tvivel åt sidan och bara kör nu. Det råder jag alla att göra.

Fotnot: Inledningsvis stod det fel antal kvinnor som jobbar inom räddningstjänsten. Det är nu korrigerat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt