Annons:

Kompisarmbanden har pausats – kan komma fram igen

Louise Weinfors Lockström rektor på Målilla skola.

Kompisarmbanden har pausats – kan komma fram igen

Målilla skola har tagit en paus med kompisarmbanden. En planerad sådan, uppger rektorn. Nu får man se om de kommer plockas fram igen framöver.
– De brukar dyka upp lite då och då under läsåret eller vid behov, säger rektor Louise Weinfors Lockström.

Annons:

Vid skolstarten använde Målilla skola något man kallar kompisarmband för att inget barn ska lämnas ensamt utan att alla får vara med och leka.

– Så syftet är demokrati och värdegrund, att vi ska lära oss att jobba tillsammans både på lektioner och på raster, med alla i klassen. Vi vill få ihop gruppen helt enkelt, sa Louise Weinfors Lockström.

En förälder polisanmälde skolan, med motiveringen att det var tvång.

Första veckan

Nu har armbanden inte använts den senaste tiden. 

– Det var en planerad paus, tanken var att vi skulle ha dem första veckan och sedan avvakta lite. Så får vi se framöver om de kommer fram igen, de brukar dyka upp lite då och då under läsåret eller vid behov, säger Louise Weinfors Lockström.

Vad har ni fått för fler reaktioner på kompisarmbanden?

– De som kommit direkt till mig har varit positiva. De föräldrarna är nöjda med armbanden, men så har jag sett att det finns negativa kommentarer på sociala medier, men de har inte nått mig direkt.

Vad säger andra föräldrar som tycker det är bra?

– De tycker det är bra att vi jobbar för att alla ska kunna samverka, oavsett om det är i klassrummet eller utanför. Att vi sätter värdegrunden i fokus, sedan kan man ju alltid diskutera om det ska användas armband eller inte, men de är mer till för att vara en hjälp för barnen att komma ihåg vad de har för färg den dagen. Vi har tyckt att det fungerat bra innan.  

”Diskriminering åt andra hållet"

Dagen efter att en förälder till ett barn i förskoleklassen riktat kritik mot kompisarmbanden och gjort polisanmälan fick hens barn och heller inte gudbarnet något armband.

– Det var ju inte heller en rolig lösning. Nästan värre, diskriminering åt andra hållet. Man ställer barn utanför, säger föräldern.

Fortsätter skolan använda armbanden kommer föräldern göra en ny polisanmälan.

– Jag håller fast vi att det är tvång. Det är fel sätt att få barn att umgås.

Så här förklarar Louise Weinfors Lockström beslutet, att inte låta de här två barnen få kompisarmband.

–  För att undvika fortsatt konflikt var de fortsatt med i den styrda aktiviteten, men de behövde inte ha armband på sig, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt