Annons:

Kommunens kostnader ökar många miljoner – privat hyresvärd har tagit strid

Nevels chockhöjning av fjärrvärmepriset slår hårt mot bostadsbolaget och övriga kommunala bolag, vars kostnader ökar många miljoner kronor. Dan Edlund har tagit strid mot höjningen, i egenskap av fastighetsägare i Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

Kommunens kostnader ökar många miljoner – privat hyresvärd har tagit strid

Nevel har chockhöjt kostnaden för fjärrvärme med 33 procent i Hultsfred. Privata hyresvärden Dan Edlund har tagit strid mot höjningen och för bostadsbolaget och övriga kommunkoncernen betyder det ökade kostnader på många miljoner. 
– Vi har inlett en förhandling med Nevel och hoppas slippa gå till Fjärrvärmenämnden, säger fastighetschef Mikael Pettersson.

Annons:

Den 1 augusti genomförde Nevel en prishöjning på fjärrvärme. Olika mycket på olika anläggningar och orter. I Hultsfred landade höjningen på 33 procent, vilket är bland de större höjningarna i landet.

För Hultsfreds Bostäder betyder det en kostnadsökning på 3,5 miljoner kronor på ett år. Totalt för hela kommunkoncernen som även omfattar bland annat HKIAB och Rock City AB blir det en ökad kostnad på cirka 5,2 miljoner kronor.

– Kommunen har varit ansluten till Nevel under flera år. Det finns bara ett fjärrvärmeverk i Hultsfred, så vi har ingen annan att välja utan det är monopol, säger Mikael Pettersson.

”Drabbar hyresgästerna rakt av”

Bostadsbolaget inledde efter semestern en förhandling med Nevel. Förhandlare för samtliga bolag är bostadsbolagets vd Helena Grybäck Svensson.

– Jag hoppas vi ska vara klara inom det närmaste, säger hon.

– De har haft som uppdrag att presentera hur de kom fram till 33 procent. De har använt sig av en utomstående revisor, som åtminstone verifierar deras siffror, det är bra. Så vi har förståelse för att priserna ökar och att de vill göra höjningar, men vi klarar inte av 33 procent på ett bräde. Utan de måste presentera något annat som vi klarar. Hyrorna är de enda intäkter vi har, så det drabbar hyresgästerna rakt av, tillägger Mikael Pettersson.

Medling sista utvägen

I annat fall planerar kommunen gå till medling hos Fjärrvärmenämnden.

– Dit har vi inte vänt oss än, vi vill ju försöka lösa det här ändå. Fjärrvärmenämnden är sista utvägen, säger Mikael Pettersson.

Bostadsbolaget har många områden med hyresfastigheter i Hultsfred anslutna till fjärrvärmeverket. Utöver det finns en rad kommunala fastigheter, som Hagadal, gymnasiet, Albäcksskolan, Lindblomskolan, Valhall och brandstationen.

Privat hyresvärd tar strid

Till skillnad från Hultsfreds kommun har privata hyresvärden Dan Edlund, ägare av Zaagshuset i Hultsfred, redan tagit strid genom att vända sig till Fjärrvärmenämnden. Något som Sveriges Radio var först att rapportera om.

– Det är en chock naturligtvis, 33 procent är en orimlig höjning, säger han när Dagens Hultsfred når honom på telefon.

Han ser det som omöjligt att kompensera en sådan höjning genom ökad hyreshöjning för hyresgästerna.

– Det skulle motsvara fem procent av hyran för mina hyresgäster.

Nu har han vänt sig till Fjärrvärmenämnden och ansökt om medling i hopp om att höjningen inte ska bli så hög som 33 procent.

– För mig som en liten aktör är det svårt att överblicka deras motiv för höjningen. Jag hoppas energiministern kan hjälpa till med det.

 

Här kan du också läsa: Höjer priset på fjärrvärme med 33 procent – så motiveras beslutet

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt