Annons:

JONAS MÖTE MED FÖRMODADE VARGARNA:

Vargar observerades i dag av åtminstone tre personer några kilometer öster om Hjorted. Foto: Privat

JONAS MÖTE MED FÖRMODADE VARGARNA: "SÅG DIREKT VAD DET VAR"

På fredagen observerade flera personer vad man tror var vargar i de västra delarna av Västerviks kommun. En av dem var Jonas Haraldsson från Yxered, som även fångade ett av djuren på bild.
– Jag är jägare och såg direkt vad det var. Det här blir ett minne som kommer sitta kvar, säger han.

Annons:

Enligt observationssajten för rovdjur, Skandobs, har minst tre av varandra oberoende personer under dagen sett vad man tror är vargar i närheten av Falsterbo, några kilometer nordost om Hjorted och söder om Ankarsrum. De två första observationerna gjordes av en lastbilschaufför runt klockan  09 och nästkommande strax innan klockan 12 intill Djupviken. Den tredje observationen gjordes runt 12.30 vid Ekdungen, en halv kilometer österut, enligt Skandobs

En av personerna som fick se de två djuren var Jonas Haraldsson från Yxered. Han gjorde den andra observationen av de tre.

"Stod två vargar framför oss"

– Jag och min bror kom körande med bilen när det plötsligt stod en annan bil mitt på vägen. Vi sa samtidigt att den måste ha stannat för dovhjortar, men bråkdelen av en sekund senare såg vi vad det handlade om, berättar Jonas.

– Det stod två vargar framför oss. När vi svängde över på motsatt vägbana sprang den ena vargen i väg in i skogen och det andra följde efter. Jag hann få upp mobilen och åtminstone fånga den ena på bild. Vi var väl 7-10 meter från vargarna, och det var inga tveksamheter om att det skulle vara något annat än varg. Trots att jag är jägare, är mycket i skogen och har sett spår av varg tidigare på samma ställe, så var det här första gången jag såg varg i vilt tillstånd.

Revir och ungar

Utifrån bilder som har tagits av djuren tros de av personer som har sett bilderna kunna vara en hane och en hona. Dock har det inte bekräftats från Länsstyrelsen att det verkligen handlar om vargar.

– Om det är en varghane och en hona så kommer det med stor sannolikhet bli ungar och revir så småningom. De går inte ifrån varandra. Men med tanke på att vargar kan vandra 3-5 mil per natt är det inte säkert att det blir i våra trakter, även om tillgången till mat, med gott om dovhjort och kronhjort, är gynnsam för etablering av revir här. Dessutom har de ju uppehållit sig inom en radie om bara några hundra meter under över tre timmar i dag, säger Jonas Haraldsson.

Tar in boskapsdjuren i kväll

Jonas är kluven till att ha varg så nära inpå knuten.

– Frågan är om man vågar släppa hundarna i löshundsjakt framöver – jag är i valet och kvalet. Om det kommer en hund mot två vargar så har den ingen chans. Telefonen har gått varm i dag och jag har pratat med många personer i trakten, bland annat andra jägare och även lantbrukare, och det är flera av dem som säger att de kommer ta in sina boskapsdjur i kväll.

– Jag önskar att fler hade koll på och använde sidan skandobs.se. Där registreras rovdjursobservationer, och jag använder den varje gång jag ska ut med hundarna, bara för att ha koll på att inga observationer har gjorts. Den är ju även enormt bra för naturmänniskor, barnfamiljer och hundägare som planerar att ge sig ut i skogen.

Hur känner du efter dagens möte?

– Det här blir ett minne som kommer sitta kvar. Nu när jag har funderat lite, så är ändå det lustigaste hur min jakthund reagerade, som också var med i bilen. Vanligtvis när det är vilt i närheten och han får vittring på det via bilens ventilation blir han som galen. Men trots att han både kände och såg vargarna reagerade han inte alls. Han satt bara och tittade på dem. Kanske kände han att det var fara.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt