Annons:

Alexander från Vimmerby inlåst på stadion:

Alexander Högberg från Vimmerby, här under sin ungdomstid i staden, bor i Bryssel och var på plats för att se Belgien-Sverige i EM-kvalet. Bilden är ett montage Foto: Bildbyrån/Arkiv

Alexander från Vimmerby inlåst på stadion: "Finns inga ord"

Alexander Högberg från Vimmerby bor i Bryssel sedan flera år tillbaka. Han befinner sig just nu på Stade Roi Baudouin och är kvar på arenan efter att två svenskar skjutits ihjäl i ett terrordåd.
– Det finns inga ord. Det är fruktansvärt, säger han till vår tidning över telefon.

Annons:

Alexander Högberg är född och uppvuxen i Vimmerby. Sedan fyra år tillbaka bor han i Belgiens huvudstad Bryssel och arbetar som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet. 

Under måndagskvällen gick han med flera vänner till Stade Roi Bauduoin för att se Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien. 45 minuter hann spelas – innan matchen avbröts.

Detta på grund av att två svenska medborgare, klädda i svenska landslagströjor, skjutits ihjäl i ett terrordåd. En tredje vårdas också på sjukhus.

– Det finns inga ord. Det är fruktansvärt. Det är klart att oron här är stor, berättar Alexander Högberg för vår tidning.

"Inlåsta på stadion"

När vi når honom sitter han fortfarande på arenan med hundratals andra svenska supportrar.

– Vi är inlåsta på stadion och här på stadion har man skött det otroligt bra. Man har tänt upp sina mobillysen och alla här har visat sitt stöd till Sverige. Det är klart att stämningen här är orolig och helikoptrarna flyger över oss. 

Vid 23.20-tiden var gärningsmannen fortfarande på fri fot. 

– Det är klart att oron över det är stor, när man ska ta sig från arenan till hemmet. Vi har inte fått någon information ännu om hur vi ska göra det. Det vi vet är att vi ska jobba hemifrån i morgon och inte röra oss i kollektivtrafiken. Vi ska heller inte ha något som kopplar oss till Sverige. Det är oroväckande och just nu vill alla här på arenan bara vara hemma och sova i sin egen säng. 

När fick ni veta vad som hänt?

– Vi fick veta att något hade hänt precis när vi kommit in på arenan. Jag upptäckte att jag fått sms och meddelanden från alla, både vänner och familj. Nu har man mycket kontakt med släkt och vänner, likaså vänner här i Bryssel. Det är många vänner man känner som bor här i Bryssel. Det har varit en väldigt hektisk kväll. 

"Djupt berörd"

Alexander och hans vänner var och köpte mat när folk började springa under halvtidspausen.

– Folk sprang in på arenan igen och då såg vi notiserna från svenska media. Att matchen avbröts där var helt rimligt. 

Du har bott i Belgien i flera år. Vad tänker du om det här?

– Det är klart att man blir orolig. Man känner en otrygghet och självklart blir man djupt berörd.

Vet ni när ni får lämna arenan?

– Det senast vi hörde för en kvart sedan var att det skulle ta någon timme. Vi vet inte, men är kvar här tills dess. 

"Hade laddat upp"

Det som har hänt har sänt chockvågor genom Europa. Det här var inte hur Alexander Högberg tänkt att kvällen skulle bli.

– Vi hade laddat upp några vänner och tagit några öl. Vi var taggade för det här och chocken är stor. Jag har bott här i fyra år och känner många svenskar här. Det är väldigt känslosamt och man kan bara hoppas när man vaknar upp i morgon att man kan ringa alla sina vänner.

Den belgiska åklagarmyndigheten har bekräftat att motivet var att döda svenskar. Terrornivån har nu höjts till den absolut högsta i Belgien.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt