Annons:

  • Väntar fortfarande på bättre arbetsklimat efter 16 år –

    Personalen på Emådalskolan har väntat på ny ventilation sedan 2007. "Satsningen i Mörlunda sköts upp ett år 2006. Nu är det väl 2023", frågar personalen sarkastiskt. Foto: Lotta Madestam

  • Väntar fortfarande på bättre arbetsklimat efter 16 år –

    Lappar på dörrarna visar hur många personer ventilationen är avsedd för, som här sju personer. Under de tre gångna läsåren har runt 25 elever, lärare och resurspersoner vistats där minst fem timmar per dag, fem dagar i veckan. Nu är det tolv elever i årskurs tre. Foto: Lotta Madestam

  • Väntar fortfarande på bättre arbetsklimat efter 16 år –

    Utdrag ur kommunstyrelsens protokoll från den 15 augusti 2006.

  • Väntar fortfarande på bättre arbetsklimat efter 16 år –

    Foto: Lotta Madestam

Väntar fortfarande på bättre arbetsklimat efter 16 år – "Respektlöst"

Redan 2007 skulle Emådalskolan i Mörlunda få ny ventilation. Fortfarande har inget hänt. Rekommendationerna på dörrarna känns respektlöst, menar skolans personal.
– Under de tre gångna läsåren har det vistats runt 25 elever och vuxna i ett klassrum där ventilationen är anpassad för sju. Klart att det inte är bra för någon.

Annons:

Kommunstyrelsen senarelade flera projekt 2006, däribland ny ventilation på Mörlunda skola. Istället användes de 1 650 000 kronor som då fanns i investeringsbudgeten till gymnasiets om- och tillbygnad.

 – Satsningen i Mörlunda sköts upp ett år till 2007, står det i protokollet från den 15 augusti 2006. Nu är det väl 2023, frågar personalen sarkastiskt, sedan de tröttnat på upprepade brutna löften om att ventilationen ska bli bättre. Senaste gången för ett par år sedan.

Lapparna blir ett hån

Det enda som hänt sedan 2006 är att det kommit upp lappar på dörrarna som visar hur många personer ventilationen är avsedd för i respektive klassrum.

– De har gjorts mätningar, ändå händer det ingenting. Klart vi funderar på vad det är för mening då. De känns som ett hån, de där lapparna har suttit så länge nu att de börjat lossna. Det är respektlöst.

Kan ni ge något exempel?

– Vi har ett klassrum där ventilationen är avsedd för sju personer. Under de tre gångna läsåren har runt 25 elever, lärare och resurspersoner vistats där minst fem timmar per dag, fem dagar i veckan. Men, tillägger man, i alla klassrum och arbetsrum i skolans huvudbyggnad har ventilationen uppmätts att räcka till samma låga antal människor eller ännu färre.

”Gjort en risk- och konsekvensanalys”

Personalen tycker sig gjort vad de kan för att få till en bättring. Behovet av ny ventilation framförs, som de tycker ofta, till rektorn som tagit det vidare till sina chefer och i egenskap av skyddsombud har Pia Arvidsson tagit ärendet via facket till samverkansmöte.

– Så jag har följt de rätta linjerna och vi har gjort en risk- och konsekvensanalys för att vi inte har någon ventilation, berättar hon.

Vad visade den?

– Den visar att vi har en problematik med huvudvärk och trötthet. Sedan hade vi säkert kunnat vara bättre på att anmäla när personalen inte mår väl, säger Pia Arvidsson.

”Fått rådet att öppna fönstren”

Under tiden har personalen fått rådet att öppna fönstren.

– De är i söderläge, solen ligger på och gassar, då ska vi öppna dörren till korridoren så det blir gindrag, det är vad vi fått till oss.

– Hur lugn och bra studiemiljö blir det då i klassrummen, med allt ljud från korridoren och skolgården. Fönstren är ljudisolerade för att stänga ute ljud från skolgården, hur rimmar det och hur klimat- och energismart är det på vintern.

Köpt portabla AC-anläggningar

Så i ett försök, att göra situationen lite bättre för elever och personal har man köpt portabla AC-anläggningar själva med skolans pengar, som man istället kunde köpt exempelvis läromedel för.

– Vi har hört de som inte vill söka en tjänst på Emådalskolan på grund av hur lokalerna är. Nu har vi bra måluppfyllelse på skolan, men vi kan inte låta bli att fundera på hur elevernas resultat varit om vi haft ett bättre ventilationssystem.

”Provocerande uttalande”

Nyligen togs ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott att investera en halv miljon kronor i markiser som ska upp vecka 44. Det är man förstås tacksamma för, understryker man.

– Men det räcker ju inte med markiser. Dessutom känner vi oss provocerade av ett uttalande som kommunalrådet Lars Rosander gjorde i samband med att det beslutet togs.

– Han sa att ”det är kostnadseffektivt och minskar energiåtgången när man har ventilationsaggregat”. Det tycker vi tyder på att han inte vet att vi har ett knappt fungerande ventilationssystem på skolan.

Här kan du läsa fastighetschefens och skolchefens svar på kritiken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt