Annons:

HÄR SLUTAR VT DELA UT TIDNINGEN:

Daniel Söderqvist är ansvarig utgivare på Vimmerby Tidning som slutar dela ut papperstidningen till sina prenumeranter i Mariannelund. Foto: Jimmy Karlsson, Vimmerby Tidning/Lotta Madestam

HÄR SLUTAR VT DELA UT TIDNINGEN: "INGEN BRA AFFÄR"

Vimmerby Tidning drar in papperstidningen för alla prenumeranter i Mariannelund. Åtgärden motiveras med att distribueringen medför en ekonomisk förlust. I stället hänvisas berörda till nätet.
– Papperstidningen blir en sämre och sämre affär, säger Daniel Söderqvist, ansvarig utgivare.

Annons:

Vimmerby Tidning har tvingats till beslutet att sluta dela ut papperstidningen till prenumeranter i Mariannelund från och med den 15 november. Distributionen av tidningen är kostsam och medför en ekononisk förlust i det här området. Sammanlagt berörs ett 150-tal hushåll. 

– Det kostar alltså mer än vad vi får in. Tidningen har delats ut av Bonnier Local, som har samma problem med lönsamheten, så efter en dialog med dem har vi kommit fram till att det inte är lönsamt. Ska vi kunna fortsätta med lokaljournalistik måste vi göra den här ändringen, säger Daniel Söderqvist, ansvarig utgivare och chefredaktör.

Vimmerby Tidning har under flera år varit den tidning som tappat mest av alla jämförbara tidningar, enligt Kantar Sifos årliga mätning. 2017 låg upplagan på 10 600 exemplar. Fem år senare var den nere på 6 700, där 1 200 är rabatterade och 500 utgörs av friex. På sex år har upplagan minskat med 37 procent.

Hänvisas till digital lösning

Informationen gick ut till berörda prenumeranter i går, genom ett brev undertecknat av Daniel Söderqvist. I stället hänvisas de till att ta del av nyheterna digitalt, alla flyttas över automatiskt till en digital prenumeration.

– Det kan man tycka vad man vill om, men vi är på väg mot det. Vi lever i en sådan tid där vi blir mer och mer digitala. Papperstidningsbranschen är på väg ner i hela Sverige, det är inte unikt för Vimmerby Tidning.

Vimmerby Tidning blir andra tidning inom NTM-koncernen som slutar dela ut papperstidningen inom ett specifikt område på grund av ekonomiska skäl. Upsala Nya Tidning var först ut i Tierp bland annat.

Har det pågått en längre tid, att Mariannelund varit en förlustaffär?

– I och med att priset på tidningspapperet gått upp så fruktansvärt, det har mer än fördubblats på två år och lägg där till ökade bränslekostnader, så blir papperstidningen en sämre och sämre affär. Då är det viktigt att vi lägger vårt krut på att fortsätta med bevakningen, alltså det journalistiska arbetet.

Finns det en risk att det följer fler sådana här beslutet inom Vimmerby Tidning?

– Inte vad vi ser just nu, men på sikt kommer vi bli helt digitaliserade. Man har pratat om papperstidningens död i många, många år. Det har inte hänt än, men jag skulle vilja säga att vi faktiskt börjar närma oss nu. Sedan om det händer om två, tre, fyra eller fem år vet inte jag.

Vad tänker du kring att det slår mot de som inte är digitala?

– Jag tycker det är tråkigt att det blir sämre förutsättningar för de som vill läsa papperstidningen. Men nu lever vi i den världen och då får vi göra det bästa av situationen, säger Daniel Söderqvist som i brevet skriver ”att han kan förstå att det kan skapa frustration”.

Är du rädd att tappa prenumeranter på förändringen, att ni inte får över dem till de digitala plattformarna?

– Det finns alltid en risk att det blir på det sättet, men då måste vi bli ännu bättre på att visa vad som faktiskt finns inom det digitala. Sedan är det lite av en myt att man inte är digital bara för att man är äldre. Generellt sett finns det fler äldre som inte är digitala, men det är också väldigt många som är det, som ligger i framkant så det har mycket med intresse att göra.

Vad har du fått för reaktioner så här långt?

– Jag har faktiskt inte fått några, jo från en läsare. De synpunkterna väljer jag att hålla mellan oss. Jag kommer besvara alla. Så här ser verkligheten ut och vi gör vad vi kan för att hjälpa prenumeranterna att bli digitala och vänja sig vid det i bästa fall.

Vimmerby Tidning/Kinda-Posten är en av de tidningar som tappat mest i landet under de senaste åren. Upplagan är nu nere på 7 200 exemplar – 1 300 av dem är rabatterade och 400 friex. Jämfört med 2017 är det ett tapp på 37 procent. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt