Annons:

Så påverkas kommunens ekonomi efter nämndernas rejäla underskott

Kommunalrådet Lars Rosander (C) tycker att ekonomin ser skaplig ut. Foto: Ossian Mathiasson

Så påverkas kommunens ekonomi efter nämndernas rejäla underskott

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden ser ut att gå 19,9 respektive 9,7 miljoner back i år. Trots nämndernas rejäla underskott är Hultsfreds kommuns ekonomi i hyfsad balans. 

Annons:

Ekonomikontoret gav en helårsprognos för det ekonomiska läget i Hultsfreds kommun på senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Hultsfreds kommuns ekonomi ser helt klart okej ut om man tittar på delårsrapporten per 31 augusti.

Resultatet efter de åtta första månaderna är 23,6 miljoner kronor. Prognosen för helåret visar på ett resultat på 6,3 miljoner, vilket är 0,6 miljoner sämre än den tilltänkta budgeten på sju miljoner. 

– Det är ganska nära vad vi trodde från början även att det är stora skillnader inom våra verksamheter. Det är klart att vi har bättre utfall på en hel del punkter, men barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden redovisar stora underskott, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Skatter och generella statsbidrag är bättre än budgeterat och motverkar de ökade kostnaderna inom socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Prognosen för barn- och utbildningsnämnden visar på ett underskott på 9,7 miljoner och socialnämnden ett underskott på 19,9 miljoner.

– Barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens ökade kostnader vägs upp av ökade skatteintäkter och minskade kostnader på andra ställen. Det är prognos så det kan hända saker i höst som gör att det förändras, säger Lars Rosander.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt