Annons:

  • Föreningen överraskad över priset – så ska man fira utmärkelsen

    Mörlunda Biodlarförening bildades 1942 och 1987 invigdes bigården i Kättebro, som nu klätt sig i höstskrud. Foto: Lotta Madestam

  • Föreningen överraskad över priset – så ska man fira utmärkelsen

    Biodlarföreningens styrelse, Hans-Olof Krieg, Lotta Arvidsson, Pontus Grönlund, Nicklas Strömberg, Dan Törnblom samt främre raden Ronny Söderlund och Johnny Stjernberg. Foto: Privat

Föreningen överraskad över priset – så ska man fira utmärkelsen

För Mörlunda Biodlarförening kom det som en total överraskning att de uppmuntras med 2023 års miljö- och byggnadspris.
– Härligt, var ordförande Ronny Söderlunds första reaktion.

Annons:

Dagens Hultsfred blev först att gratulera föreningen genom ordförande Ronny Söderlund. När han fick motiveringen uppläst för sig kunde han inte annat än instämma.

– Det är ju speciellt viktigt nu i dessa tider med pollinering i vår natur, sa han.

Vad är din första reaktion?

– Fantastiskt överraskande måste jag säga att man värdesätter sådant. Samtidigt som pollineringen är så viktig är vi lite oroliga för importen av den billiga honungen som konkurrerar med den svenska. Det är vi mest oroliga för idag.

Ständigt växande förening

Mörlunda Biodlarförening, med föreningslokal i Kättebro, Stora Aby, har i dagsläget ett 60-tal medlemmar. Till skillnad mot många andra föreningar har man inga större svårigheter att rekrytera nya medlemmar, utan det tycker man sig ha lyckats bra med.

– Medlemsantalet har vuxit de senaste åren, från att ha varit ungefär hälften så många för ett tiotal år sedan. Vi ser en ökning bland yngre och medelålders kan man säga och vi har också många tyska medlemmar som sett värdet och betydelsen av att vara med i vår förening och har startat upp samhällen själva, säger Ronny Söderlund som hoppas att priset ska generera ännu fler nya medlemmar, som får upp ögonen för biodling. 

– Vi tror också att den nya generationen, när den blir något äldre, vaknar till liv och förstår vikten av att engagera sig i sådana här frågor. 

Hur ska ni fira det här priset?

– Vi har vårt årsmöte i november, så vi firar väl i samband med det. Då kan det mycket väl bli tårta, säger Ronny Söderlund.

 

Här kan du läsa mer om miljö- och byggnadsnämndens motivering.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt