Annons:

 • Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

  Avstängningen av korsningen ignoreras. Det körs fortfarande över Trophis fastighet, gång- och cykelvägen och höga kantstenar. Med följden att flera kört fast sig. Foto: Privat/Lotta Madestam

 • Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

  Bara under de knappa tio minuter Dagens Hultsfreds reporter stod vid korsningen körde sex bilar den vägen.

 • Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

  Tidigare var det en tydlig avspärrning på Nytorpsvägen, på Trophis fastighet. "Den togs bort när köpet var klart", säger Jens Karlsson.

 • Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

  Spåren avslöjar att många fortfarande använder den före detta korsningen. "Det är en generell trafikregel att man inte kör över en gång- och cykelbana med motordrivet fordon", säger Jens Karlsson. Foto: Lotta Madestam

 • Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

  Bilar kör både in från Norra Oskarsgatan och ut från Nytorpsvägen trots att korsningen är avstängd. "Från Nytorpsvägen är det fastighetsägarens ansvar att skylta", säger Jens Karlsson. Foto: Lotta Madestam

Ops, här var det visst inte väg längre – fortsätter köra ändå

Avstängningen av korsningen ignoreras. Det körs fortfarande över Trophis fastighet, gång- och cykelvägen och höga kantstenar.
– Flera bilar körde fast innan snön kom, säger Lasse Andersson.

Annons:

Med arbetsplatsen som närmaste granne till den före detta korsningen ser han ofta hur bilister och yrkeschaufförer fortsätter kör in på Nytorpsvägen eller ut på Norra Oskarsgatan. Spår i snön bekräftar det.

– Jag har sett fyra trailerdragare bara den här veckan, en så sent som i eftermiddag, sa han på fredagen. De följer spåren, men det är ju en jädra kant att gå över.

Fick gräva loss en bil

Men det avskräcker inte. Inte heller den gång- och cykelväg, som går längs med Norra Oskarsgatan, som måste köras över.

– Det kommer lastbilar från utlandet, chaufförerna slår in adressen på sin GPS som visar in dem på Nytorpsvägen. Så de bara svänger. De förstår inte att vägen stängts av, säger Sanger Ahmed, ägare av pizzeria Tre Kronor som till och med fått hjälpa till att gräva bort en bil som fastnade i jorden.

– Den gången kom även polisen, tillägger hans kollega.

Tidigare var det en tydlig avspärrning på Nytorpsvägen, på Trophis fastighet. Den togs bort när köpet var klart, upplyser Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Finns det ingen skyltning eller annat som visar att man inte får köra Nytorpsvägen längre?

”Från Norra Oskarsgatan kan vi inte skylta om förbud över en GC-väg, då måste vi göra det överallt. Det är en generell trafikregel att man inte kör över en cykelbana med motordrivet fordon”, svarar han på mail.

Från Nytorpsvägen är det fastighetsägarens ansvar, säger han.

”Liksom från den nya gatan längs Nordic Wellness och restaurangen. Även via biogasmackens tomt. Vi kan inte stänga av anslutningar mot privata fastigheter men de själva kan göra det eller skylta vid dem. Samtliga är informerade om det”, skriver han.

Bara under de knappa tio minuter Dagens Hultsfreds reporter stod vid korsningen körde sex bilar den vägen. Nu när snön kommit underlättar den att ta genvägen, kantstenen är inte lika markant och det är fruset i marken.

– Så fordonen kör inte fast längre i jorden, säger Sanger Ahmed.

Verksamheten fortsätter drabbas hårt

Han fortsätter drabbas hårt som företagare sedan Nytorpsvägen stängdes av en bit och korsningen med Norra Oskarsgatan togs bort. Han slog larm om det tidigt.

– Mina kunder hittar inte in till mig, de ser pizzerian men vet inte hur de ska komma in. De som kommer från riksvägen kör förbi, de hittar inte rätt infart och kör vidare mot centrum. De vänder inte och de som kommer från Sibyllahållet kör vidare ut på riksvägen. Det finns ju ingen rondell, så de kan inte vända tillbaka.

Enligt Sanger Ahmed har han förlorat 90 000 kronor i minskad försäljning om han jämför november i år med i fjol. Det kan han visa papper på, tillägger han.

– Vägen måste öppnas annars tvingas jag stänga min pizzeria, säger han allvarsamt.

Hur länge kan du klara ut det ekonomiskt?

– Jag har fått fortsätta på lån. Med hög ränta. Så kan jag inte ha det länge. Får jag inte hjälp måste jag stänga och flytta. Det påverkar många personer.

Har du pratat med din fastighetsägare Trophi om situationen du hamnat i?

– Nej, men jag har tänkt kontakta dem. Jag var på kommunens möte med företagare utmed gatan och de sa jag skulle kontakta min hyresvärd, annars gjorde de inte mycket för att hjälpa mig.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt