Annons:

Barnaga och barnäktenskap framställs positivt – M, KD och SD vill pausa stödet

Carl Dahlin (M) vill att stödet till Ibn Rushd pausas. Foto: Pressbild

Barnaga och barnäktenskap framställs positivt – M, KD och SD vill pausa stödet

Stödet från Region Kalmar län till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd bör pausas. Det menar Moderaterna efter vad som nyligen uppdagats. Man har även fått med sig KD och SD.

Annons:

Regeringen har infört ett krav på att Folkbildningsrådet löpande redovisar hur studieförbund som får bidrag lever upp till de uppsatta demokrativillkoren. Bakgrunden är myndighetens färska rapport som visat att det muslimska studieförbundet Ibn Rusdh undervisat barn med studiematerial där barnaga och barnäktenskap framställs positivt, där homosexualitet framställs som en synd och där antisemitiska konspirationsteorier behandlas. 

Flera regioner drar nu i bromsen kring stödet till studieförbundet. Nu vill Moderaterna i regionen att stödet pausas även i vårt län. 

– Både Skåne och Kronoberg pausar stöden till Ibn Rushd för att få klarhet i om texterna använts där. Region Kalmar län bör omgående göra samma sak, och därför har vi Moderater tagit initiativ till ett nämndinitiativ ihop med KD och SD att följa Skåne och Kronoberg och pausa stöden tills det finns klarhet i vad de 400 000 kronor av länets skattemedel som betalades ut 2023 till Ibn Rushd använts till. Det minsta man kan begära är att de används till sådant som inte går på tvärs med våra grundläggande värderingar, säger Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för bland annat folkbildning, i ett pressmeddelande.

Grundades 2001

Ibn Rusdh är ett svenskt muslimskt studieförbund som grundades 2001 på initiativ av Islamiska förbundet i Sverige. 

– Regeringen har valt att minska stöden till studieförbunden för att istället fokusera på folkhögskolorna och utbildningar som leder till jobb. Samtidigt genomförs i detta nu en statlig utredning som ska bringa mer klarhet och transparens kring var alla pengar studieförbunden får tar vägen, idag är det långt ifrån solklart. På senaste regionala utvecklingsnämnden begärde vi Moderater att Region Kalmar län vid nästa genomlysning av stöden till studieförbunden ska lägga särskilt fokus på transparens och stävjandet av fusk och andra oegentligheter. Folkbildningsrådets avslöjande visar att det är helt rätt väg att gå, säger Pär-Gustav Johansson (M), regionråd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt