Annons:

Ny rapport visar vad folk tycker om projektet på Oskarsgatan

Många personer är positiva till att förändra gator med tillfälliga lösningar efter Street Moves på Oskarsgatan i Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

Ny rapport visar vad folk tycker om projektet på Oskarsgatan

Förändringen av Oskarsgatan i Hultsfred möts av positiva kommentarer. En nylanserad rapport visar att många personer är positiva till idén att förändra fler gator med tillfälliga lösningar. 

Annons:

Den nysläppta rapporten summerar det två år långa innovationsprojektet ”Street Moves” som har förvandlat gator i sex kommuner i Sverige, bland annat på Oskarsgatan i Hultsfred. Arkdes drev projektet i samarbete med Hultsfreds kommun och ett designteam och hade 650 barn och ungdomar involverade i processen.

Det som står i fokus är att ge mindre plats för bilen och mer plats för annat som kommunens invånare vill ha och att involvera invånarna i processen. 

”Äntligen har vi fått möjlighet att summera de innovationsprojekt som har drivits i totalt sex kommuner. Ökat medborgarengagemang, ökad trygghet, minskade hastigheter och fordon och fler som går och cyklar. Systemen som utgör gatan behöver designas om och de här kommunerna har tagit viktiga steg, både i organisationen och på gatan, i riktning mot mer hållbara, hälsosamma och levande gator genom Street Moves designprocesser”, säger Olle Lundin, projektledare för Street Moves, i ett pressmeddelande. 

"Gett positiva resultat"

Enkätundersökningarna från Oskarsgatan som presenteras i rapporten gjordes i samband med att den nya utformningen av gatan kom på plats i maj. Rapporten visar att det finns en positiv inställning till tillfälliga lösningar. 72% av de tillfrågade är positiva till idén att förändra gator med tillfälliga lösningar likt Street Moves på Oskarsgatan. 

Det som uppskattas mest på platsen är de många sittplatserna vid långbordet, att man har gjort plats för människan, att det är en mötesplats och att hastigheten för bilar har sänkts. En majoritet har svarat att de inte hittar något de ogillar med platsen. 

”Vi är glada över att Street Moves har gett positiva resultat i Hultsfred. Det är inspirerande att se hur förändringar som denna kan skapa ökat medborgarengagemang och trygghet. Vi kommer fortsätta att arbeta mot mer hållbara och levande gator, och Street Moves har varit en viktig del i den resan”, säger Jens Karlsson, projektchef på Östra Smålands kommunalteknikförbund, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt