Annons:

  • Chefen bemöter kritiken:

    "Vi sorterar allt material enligt avfallsförordning samt enligt riktlinjer från Miljö & Bygg. Som ett första steg skiljer vi materialen manuellt som sedan kastas i olika containers för vidaretransport till destruktion", säger Olof Olausson. Foto: Privat

  • Chefen bemöter kritiken:

    Rivningsarbetet på Bastugatan 6-28 i Virserum påbörjades i november och beräknas vara klart i slutet av april. Foto: Privat

Chefen bemöter kritiken: "Jag ser inga bekymmer i det här"

Olof Olausson, fastighetsingenjör på Hultsfreds Bostäder, säger sig vara trygg med att allt går rätt till vid rivningsarbetet på Bastugatan i Virserum.
– Jag ser inga bekymmer i det här, säger han.

Annons:

Han säger sig själv ha varit på plats vid upprepade tillfällen sedan rivningen gick igång på Väduren 4 och 5, som fastigheterna heter som ska jämnas med marken.

– Vi har byggmöten kontinuerligt, har en kontrollansvarig som också följer upp arbetet och jag är ofta i Virserum för att titta och kommer oanmäld, så jag ser inga bekymmer i det här, säger Olof Olausson.

Så folk har fel i att det inte sorteras rätt?

– Ja, det tycker jag definitivt. Det finns på vågsedlar och vi har sortering på innergården och dit kommer ingen, så vida man inte bryter sig in.

Plockar entreprenören det som ska sorteras från högen av rivningsmaterial, typ fönster och isolering?

– Nej, fönstren monteras ut vart efter, säger Olof Olausson.

Det ser inte ut så enligt Virserumsborna?

– Så är det i alla fall vi gör.

Hur vill du kommentera den kritik som framförs?

– Jag tycker det är tråkigt.

Tror du att kritiken är en del i besvikelsen att husen på Bastugatan rivs, trots en kamp att rädda dem?

– Jag har inga kommentarer på det, jag har bara fått det här uppdraget till mig, bland många andra, och det jag upphandlar är enligt LOU, (Lag om offentlig upphandling). Det är mitt ansvar att allt sköts på korrekt sätt och det tycker jag definitivt att entreprenören gör i Virserum.

Det ska tydligen damma förskräckligt och de som säger sig förstå sig på det här menar att det ska vattnas när arbetet utförs nära bebyggelse. Hur vill du kommentera det?

– Jag har faktiskt haft samtal med en intilliggande boende idag. Jag fick till mig att det dammade väldigt mycket och tog kontakt med entreprenören och sa att det gäller att vattna i god tid och mycket. Så det har redan blivit ändring på det, men skulle det inte följas är det bara att ringa mig. Jag är till för att hjälpa till att lösa problemet omgående.

Betongen återanvänds på plats

Virserumsbor reagerar också på att betong ska grävas ner på tomten.

– Vid rivningar är det vanligt förekommande att ren betong återanvänds som fyllnadsmassor, säger Olof Olausson och berättar hur det kommer se ut.

Marken kommer överfyllas med ett avjämningslager av lämpligt grusmaterial, minst 20 centimeter, och över detta tio centimeter matjord som besås med ängsfröblandning. 

– Avrinning från området kommer bli mot Bastugatan och inget vatten kommer kunna bli stående på ytan, berättar Olof Olausson som också vill förtydliga att markytan inte kommer ha djupare sänkor än att det bedöms som säkert att beträda, enkelt att underhålla och att vattenansamlingar inte uppstår.

– Analys och provsvar av betongen utförs av SGS Analytics Sweden AB och det görs också en anmälan om användning av massor eller avfall för anläggningsändamål till Miljö- och byggnadsförvaltningen, tillägger han.

Så du känner dig trygg med att allt sammantaget sköts på rätt sätt?

– Absolut!

 

Här kan du läsa artikeln om Virserumsbornas åsikter kring rivningsarbetet på Bastugatan.

Fakta

Sortering av rivningsmaterial på Bastugatan 6-28:

* Vi sorterar allt material enligt avfallsförordning samt enligt riktlinjer från Miljö & Bygg. Som ett första steg skiljer vi materialen manuellt som sedan kastas i olika containers för vidaretransport till destruktion.

* Mottagare av avfallet är Stena Recycling och transportör är Målilla Transport AB som är godkända som avfallsanläggning och transportör. Trä, olika metallslag, brännbart material och isolering kabel och el skrot. Fönster monteras ur vartefter.

* Exempel på manuell sortering är utrivning av köksinredningar, lättväggar/innertak, elkontakter, armaturer, lysrör, ljuskällor, kabel, koppar och mässing, kylskåp och dörrstängare. 

* I samband med stomrivning med hjälp av grävmaskin utför vi maskinell sortering av taket bland annat.

* Trävirke går till flisning och senare används i värmeverk, stål återvinns och blir till nytt stål, en del kylskåp/spisar samt fönster återbrukas för minsta möjliga miljöpåverkan. Armaturer och lysrör likaså.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt