Annons:

Föreningen berättar om tuffa utmaningen – blev en riktig solskenshistoria

En trasig axel kunde äventyrat skidåkningen i Dackestupet, men det blev både ett snabbt och lyckligt slut. Foto: Privat

Föreningen berättar om tuffa utmaningen – blev en riktig solskenshistoria

En trasig axel till pistmaskinen och risk för stillestånd i Dackestupet blev istället en solskenshistoria.
– Demanders hjälpte oss tillverka en ny och sponsrade den dessutom. Ett dygn efter att den gick sönder kunde arbetet återupptas, säger Erik Karlsson tacksamt.

Annons:

I tisdags kväll blev pistmaskinen stående i liftgatan, mitt under arbetet med att schakta ut de stora snöhögar som låg där.

– Axeln som håller schaktbladet gick av. Det har väl slitit hårt på den under åren, det är tunga tag när bladet tar tag. Det var ju inget bra ställe det hände på heller, det låste ju upp alltihop, säger Erik Karlsson.

Fixat ett dygn senare 

Det här kunde inneburit både att Hjortens SK tvingats stänga backen på obestämd tid – och stora kostnader. Om det inte hade varit för Demanders och alla duktiga ideellt arbetande medlemmar som snabbt kom till undsättning.

– De lyckade fästa av bladet hjälpligt, köra ner maskinen och konstatera vad som var felet. Vi tog kontakt med Demanders redan på kvällen, klockan 07 på onsdagen var jag där med den gamla delen. De högg i direkt och tillverkade en ny. Klockan 12 var en ny gjord. Som de sponsrade dessutom, berättar Erik Karlsson.

Föreningen fick låna Järnforsens Plåtslageris verkstad, där en medlem tog ansvar för svetsningen. Det var enligt Erik Karlsson en ganska avancerad konstruktion, men runt klockan 19.30 var maskinen hel igen.

– Ett dygn senare!

Vad tänker du kring det?

– Att det var fantastiskt, vi är ytterst tacksamma förstås och att de kunde ta det direkt. Jag blir nästan rörd, lite så. Vi har både bra och kompetenta företag och ideellt arbetande. Det visar att det finns ett intresse för backen.

Erik Karlsson befarar att det hade tagit rätt lång tid att få hem en ny axel, för den var inte ens lagerförd i Sverige.

– Det är en lite äldre maskin, så det kan vara så att en sådan axel och infästning bara tillverkas på beställning. Så det hade äventyrat i alla fall ett par veckor, det hade ju varit väldigt tråkigt nu när vintern är så bra och många vill åka skidor.

Förenat med stora kostnader

Dessutom förmodas det ha kostat föreningen en stor slant att få fram en reservdel.

– Jag vet inte alls vad en sådan kostar. Vi hade nog inte fått det under 60 000 kronor.

Direkt när maskinen var återställd kunde arbetet med att schakta snön i skidliften återupptas, så man kan hålla öppet fredag-söndag som planerat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt