Annons:

  • Nya undersköterskor på hemmaplan –

    Efter 1,5 års studier tog åtta nya undersköterskor sin examen. Här tillsammans med personal på Hultsfred Lärcenter. Foto: Privat

  • Nya undersköterskor på hemmaplan –

    Roukya Barakat från Hultsfred är ett steg närmare sitt mål att bli sjuksköterska.

  • Nya undersköterskor på hemmaplan –

    Makarna Faustin Muhawenimana och Jeanne D Arc Nzayisenga från Hultsfred har gemensamt läst till undersköterska.

  • Nya undersköterskor på hemmaplan –

    "Det är viktigt att vi får ta del av ny kunskap från nyutbildade undersköterskor. Det kommer nya rön och metoder hela tiden, så kom gärna med era tankar och idéer", uppmanade Ulrika Larsson.

  • Nya undersköterskor på hemmaplan –

    Foto: Privat

Nya undersköterskor på hemmaplan – "Alltid i behov av personal"

Det har alltid varit en dröm för Roukya Barakat från Hultsfred att bli sjuksköterska. Nu är hon en bit på väg, sedan hon och sju andra tagit sin undersköterskeexamen.

Annons:

Efter ett och ett halvt års studier på Hultsfred Lärcenter var det dags för examen för åtta nya undersköterskor.

Lunch, utdelning av rosor och utbildningsbevis liksom tal stod på programmet, där bland annat Ulrika Larsson, chef för bemanningen i Hultsfreds kommun, skickade med några inspirerande ord.

”Kommunen är alltid i behov av personal. Vi blir äldre. Det är oerhört viktigt att vi har utbildad personal”, sa hon till de nya undersköterskorna, som även kan ansöka om skyddad yrkestitel hos Socialstyrelsen.

Rakt ut i arbetslivet

De flesta har redan jobb och några väntar på besked från arbetsgivare inom vård- och omsorgssektorn.

Hälften av undersköterskorna är män, bland annat Faustin Muhawenimana som kom till Sverige från Rwanda 2014. Nu har han studerat till undersköterska tillsammans med sin fru Jeanne D Arc Nzayisenga, som kom till Sverige med barnen tre år senare.

I Sverige har det läst på SFI, jobbat som personlig assistent och inom äldreomsorgen. Faustin har även jobbat som fransklärare på gymnasiet i Hultsfred. Nu när de blivit utbildade undersköterskor vill båda arbeta inom äldreomsorgen.

Dröm om att bli sjuksköterska

Roukya Barakat har sin dröm klar för sig, hon vill bli sjuksköterska. 

– Jag kommer fortsätta att studera vidare till det. Idag jobbar jag inom äldreomsorgen via bemanningen. Jag behöver ta gymnasieexamen för att bli behörig att söka in på sjuksköterskeprogrammet, så jag kommer plugga svenska 3, engelska och matematik på distans på Hultsfred Lärcenter.

Ulrika Larsson betonade också betydelsen av att Lärcenter utbildar undersköterskor. 

”Vi har ett gott samarbete med Lärcenter och kontinuerliga möten. Lärarna har relevant utbildning och har rätt inställning till yrket. Vi känner oss trygga och kvalitén på utbildningen är jättebra”.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt