Annons:

Nyutbildade undersköterskor går direkt ut i jobb efter högtidlig avslutning

Flera nya elever på Hultsfreds Lärcenters undersköterskeutbildning är examinerade och redo för arbetslivet. Foto: Ossian Mathiasson

Nyutbildade undersköterskor går direkt ut i jobb efter högtidlig avslutning

Tredje klassens undersköterskor på Hultsfred Lärcenters vård- och omsorgscollege är färdigutbildade och beger sig nu ut i arbetslivet.

Annons:

Vård- och omsorgscollege inom Hultsfred Lärcenter har funnits i flera år för att förse branschen med utbildad personal. Behovet av undersköterskor är stort och kommer bestå på lång sikt. 

Den första undersköterskeutbildningen släppte ut tio studenter sommaren 2018 och den andra utbildningen släppte ut åtta studenter vintern 2019. 

Nio personer tog sin examen

I slutet av den gångna veckan hölls en avslutningsfest i Hultsfreds Folkets Park för eleverna i tredje omgången. Nio studenter tog sin examen och kan titulera sig som bli diplomerade undersköterskor inom vård- och omsorgscollege efter att ha studerat i tre terminer. Ytterligare tre studenter var med på avslutningsfesten men de är inte färdiga undersköterskor då de har någon kurs kvar att genomföra. 

– De har bara enstaka kurser kvar att göra. Vi tänker att de försöker komplettera så fort det går i höst, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfred Lärcenter.

Åtta av de tolv studenterna har jobbat parallellt med studierna medan resterande elever har studerat på heltid.

– Det var ett högtidligt firande. Undersköterskorna sina undersköterskenålar som de ska ha på sina tunikor. Alla tolv, bortsett från en person, har jobb när de slutar nu. Den som inte har jobb har valt att inte jobba direkt. En undersköterska planerar redan nu att fortsätta och läsa mot sjuksköterska, säger Aina Kalle.

"Mycket tårar i ögonen"

Aina Kalle berättar yrkesutbildningen för att bli undersköterska är den äldsta yrkesutbildningen som Hultsfred Lärcenter har. 

– Vi ser att det är allt fler som vill gå utbildningen och att de verkligen kommer i jobb. Vi har suttit med antagning till höstens omgång och vi hade 24–25 sökande. Vi måste göra ett urval med tanke på att vi egentligen bara har plats för 16 studenter. 

De som var med på VO-colleges avslutning var rektorer, elever, lärare och en arbetsgivarrepresentant från Hultsfreds kommun. 

– De firar att de får kompetent personal. Många av studenterna går ut och får fasta anställningar. Det hölls tal av rektorer, arbetsgivarrepresentanten och eleverna. Ett tal var så vackert då eleven vände sig till lärarna. Det var jättefint och mycket tårar i ögonen. Det betyder mycket personligt att göra en utbildning. De lär känna varandra och kommer varandra väldigt nära i klasserna.

"Välkommet med blandade grupper"

Två män har studerat och varit med i denna omgång för att bli undersköterskor. 

– Vi har män som söker utbildningen. Det är alltid välkommet med blandade grupper, vilket arbetsgivaren också önskar. 

De som har gått denna utbildning inom vård- och omsorgscollege får den kompetens som efterfrågas av arbetsgivaren. 

– Det är ett enormt behov av undersköterskor. Många som saknar utbildningen och vi kommer ha ganska stora pensionsavgångar framöver. Just i Hultsfred utökar man platser inom vård och omsorg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt