Annons:

500 elever har intagit Hultsfred Lärcenter – stort intresse för flera program

Aina Kalle är rektor på Hultsfred Lärcenter tillsammans med Linda Ungsäter. Foto: Ossian Mathiasson

500 elever har intagit Hultsfred Lärcenter – stort intresse för flera program

Efter ett ovanligt långt uppehåll har vuxenutbildningen öppnat upp sin verksamhet igen – coronaanpassat såklart. På Hultsfred Lärcenter har 500 elever börjat en mängd olika utbildningar.
– Det är ungefär där vi brukar ligga, men tidigare har vi haft extremt många på SFI, nu är det lite mer normala nivåer där, berättar rektorn Aina Kalle.

Annons:

Förskolelärare, 3D-tekniker, SFI, komvux, redovisningsekonomi och en comeback för Music & Event Management (MEM). Det är delar av utbudet som ryms inom Hultsfred Lärcenter och Campus Hultsfred under det här läsåret.

Totalt är det 500 elever som nyligen påbörjat sin utbildning vid skolan.

– Nu börjar alla vara på plats. Vi har en ny årskull förskolelärarstuderande och MEM tillsammans med Linneúniversitetet är tillbaka i Hultsfred. Vi har också många studerande på SFI och på de grundläggande kurserna. Huset börjar bli fullt, berättar Aina Kalle. 

"Vi är nöjda med det" 

Elva elever har påbörjat föreskolelärarprogrammet.

– Elva är ganska bra för en kommun i vår storlek och förskolelärare behövs ju verkligen. Vi är nöjda med det.

30 elever har börjat på MEM. Förra var den utbildningen bortplockade från Hultsfred.

– Det är jätteroligt att ha tillbaka det programmet, verkligen. Musiken ligger i Hultsfreds profil även om det var längesen festivalen arrangerades. Hultsfred är en musikkommun och det finns en tajt koppling till branschen.

Nytt för i höst är den tvååriga utbildningen till redovisningsekonom som ges i samarbete med TUC i Tranås, ett privat företag som ger olika yrkesutbildningar.

– Den startar nu och där har vi sex studerande. Det finns en efterfrågan på den yrkeskategorin helt klart.

 "Fungerar väldigt bra"

I våras stängdes vuxenutbildningen på grund av coronapandemin och smittorisken. Nu är verksamheten öppen igen – men allt är förstås inte som vanligt.

– Det mesta är platsförlagt igen, men vi har coronaanpassat alla våra lokaler och sitter med mellanrum. Vi har också gjort en del rockader så stora grupper sitter i de stora lokalerna. Hittills fungerar det väldigt bra.

Någon stor skillnad i intresset för utbildningarna orsakat av pandemin har Kalle inte uppmärksammat.

– Kanske något, men det är ingen jättestor skillnad, det kan vi inte säga. Arbetslöshetssiffrorna klarar sig relativt bra i Hultsfred, det är betydligt värre i Vimmerby. Samtidigt har vi fyllt vårdutbildningen, det kan vara på grund av arbetsmarknadsläget. Vi har en grupp på åtta elever som utbildar sig till behöriga undersköterskor på betald arbetstid. Behovet är väldigt stort så det känns mycket bra.

Förändringar uppifrån 

Kalle flaggar för två nyheter inom vuxenutbildningen som kommer framöver.

– Det är sista chansen för alla de som har äldre betyg från gymnasiet att skaffa sig ett slutbetyg och en examen. Sista datum är satt till 1 juli 2021. Regeringen har skjutit på det ett år på grund av covid-19 och det är ett viktigt datum. Att det är 2011 beror på att den nya gymnasieförordningen kom då.

Dessutom är det enklare att få studiestartstöd.

– För att få stöd är det många förutsättningar man måste ha på plats, men numera behöver man inte ha varit arbetslös en längre tid. Det är egentligen från dag ett som man är arbetslös som en bedömning kan göras.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt