Annons:

  • Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

    Marcus Åberg, Klas Franzén och Jens Karlsson presenterade planerna kring en utveckling av norra Hultsfreds tätort som möjliggör mer industrimark och ökad trafiksäkerhet. Foto: Lotta Madestam

  • Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

    Det blev många diskussioner kring borden och skisserna. Foto: Lotta Madestam

  • Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

    Mest diskuterades en eventuell stängning av Silverslättsvägen och vad det kommer att betyda för busstrafiken.

  • Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

    "Det har varit lite frustrerande att ha mark, men inte komma till den på ett effektivt och säkert sätt. Det är bakgrunden till att vi tog initiativet till en dialog med kommunen", sa Klas Franzén, vd på Ikea Industry. Foto: Lotta Madestam

  • Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

    "Det här är ett extramöte inför den officiella detaljplaneprocessen som kommer framöver", sa Marcus Åberg, avdelningschef plan och bygg. Foto: Lotta Madestam

Ikea vill möjliggöra fler satsningar – överraskande stort intresse för möte

Ikea Industry vill möjliggöra en framtida expansion och samtidigt öka trafiksäkerheten. När utvecklingen av norra Hultsfreds tätort och en planerad stängning av Silverslättsvägen presenterades ihop med Hultsfreds kommun var intresset långt över förväntan.

Annons:

Under tre-fyra år har Ikea Industry fört en dialog med kommunen kring en utveckling av det industriområde som ligger på andra sidan Silverslättsvägen, i folkmun kallat Kiras öken. Allt i syfte att möjliggöra fortsatta satsningar.

– Vi vet inte exakt vad vi kommer göra där, vi vet inte när, men vi ser att ska vi fortsätta fokusera på vårt miljöarbete kring att använda återvunnet trämaterial som ett exempel, så tar det mer plats än vad vi har idag. Så det finns olika idéer och vi kände att vi behövde ligga i framkant för att vi inte ska begränsas av att vi inte startat i tid. Vi har full respekt för att det tar tid att lösa allt, förklarade vd Klas Franzén.

Vill få säkrare trafiksituation

Samtidigt är det viktigt för både företaget och Hultsfreds kommun att få till en säkrare trafiksituation, både vad det gäller trafikanter och pendlare på och i anslutning till Silverslättsvägen.

– Vi har ungefär 100 lastbilar per dygn som kommer till oss eller lämnar. Med den utfart som är idag, med järnvägen och så pass mycket tung trafik så har det inte varit en bra lösning säkerhetsmässigt. Därför har det legat med en längre tid, sa Klas Franzén och fortsatte:

– Men vi vill ju också ha möjligheten att kunna utveckla vår fabriksfastighet. Det har varit lite frustrerande att ha mark, men inte komma till den på ett effektivt och säkert sätt. Det är bakgrunden till att vi tog initiativet till en dialog med kommunen.

Valde en annan linje

Vis av erfarenheter efter projekt Norra Oskarsgatan, Nytorpsvägen och enkelriktningen av Aspedalsgatan, där många synpunkter kommit fram i efterhand, bjöd kommunen in allmänheten till ett tidigt dialogmöte på måndagskvällen.

– Mötet i kväll är ett sätt för oss att vara transparanta, att redovisa att det blir stora konsekvenser med detaljplanen. Vi vill bjuda in till en dialog, lyssna av vad det finns för synpunkter och förhoppningsvis ge svar på diverse frågor. Så det här är ett extramöte inför den officiella detaljplaneprocessen som kommer framöver, sa Marcus Åberg, avdelningschef plan och bygg.

Intresset långt över förväntan

Det var rent av kö utanför dörrarna, runt hundra personer ville stilla sin nyfikenhet och få svar på sina frågor.

– Det här är ett sätt att få med sig allmänheten tidigare. Vi hade inte räknat med att intresset skulle bli så här stort. Jätteroligt, sa Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Conny Edman är en av de boende på Silverslätten, som kom till mötet.

– Jag är nyfiken, det är bra att få veta vad som ska hända. Det är intressant, sa han.

Vid ett av borden satt Kenneth Allard tillsammans med Cecilia och Lars-Göran Samuelsson, som nyfiket tog del av informationen och skisserna som lagts fram på bordet.

Vad tycker ni om att kommunen bjuder in till ett sådant här möte?

– Jättebra, det är inte ofta kommunen gjort så här. Det är ju bättre att få svar på alla frågor, än att det ska spridas felaktiga rykten, sa Lars-Göran Samuelsson.

 

Här kan ni läsa om att detaljplanen föreslår bland annat en stängning av Silverslättsvägen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt