Annons:

TRE AV TIO BARN FÅR VÄNTA PÅ TANDVÅRD –

Tre av tio patienter står i kö till den förebyggande tandvården när det gäller barn och Frisktandvård i både Vimmerby och Hultsfred, där man söker efter Rahan Pakravans ersättare. Foto: Lotta Madestam, arkiv.

TRE AV TIO BARN FÅR VÄNTA PÅ TANDVÅRD – "UTMANANDE LÄGE"

Folktandvården dras med förseningar på den förebyggande vården i Vimmerby och Hultsfred. Läget är mer utmanande där jämfört med övriga länet, enligt tandvårdschef Johan Hansson.
– Just nu jobbar vi med att stärka upp med team som åker från andra kliniker, säger han.

Annons:

Problembilden är den samma i Vimmerby och Hultsfred. På båda orterna har man en försening i att kalla till den förebyggande tandvården när det gäller barn och Frisktandvård.

– Vi har en försening på tre av tio patienter på båda klinikerna, säger Johan Hansson.

Vad skulle du säga orsakar den här situationen med väntetider?

– Det är flera bakomliggande anledningar där den främsta är resursbrist. Vi har svårt att rekrytera nya tandläkare, alla våra kärnkompetenser är bristyrken idag. Ett annat skäl är att det kom in fyra nya årskullar när den avgiftsfria organiserade barn- och ungdomstandvården ökade från 19 till 23 år som gjorde att vår tillgänglighet sjönk och så har vi pandemin på det, där vi under ett par år inte kunde möta lika många patienter som normalt. Det gjorde att en försening uppstod som vi inte lyckats komma ifatt med på grund av resursbrist.

Skulle du säga att situationen är mer ansträngd i Vimmerby och Hultsfred än på andra kliniker?

– Ja, vi har generellt ett mer utmanande läge i både Hultsfred och Vimmerby kontra snittet sett över regionen, så är det.

”På väg rätta till sig”

Efter stora utmaningar säger Johan Hansson att situationen är på väg att rätta till sig sedan efter sommaren.

– Ja, vi har en god trend senaste halvåret, så vi är på väg mot en bra nivå skulle jag säga. Just nu jobbar vi med att stärka upp både Vimmerby och Hultsfred med team som åker från andra kliniker, exempelvis Gamleby där det inte finns någon kö för att vi så snabbt som möjligt ska komma i fas.

Nya resurser på väg in

Folktandvården jobbar kontinuerligt med rekryteringsinsatser och resurser är på väg in under första kvartalet både i Hultsfred och Vimmerby.

– Vi har lyckats bra över länet men haft svårare till Vimmerby och Hultsfred, men nu ser som sagt resurserna ut att vara på väg in samtidigt som vi lyckats rekrytera upp på intilliggande kliniker som också kan stötta upp.

Ett annat läge med akuttandvården

Det ser annorlunda ut när det gäller akuttandvården. Enligt Johan Hansson hanteras den direkt.

– Det vill säga om man har besvär och ringer så får man tid oftast samma dag alternativt nästkommande dag. Ibland erbjuds man också tid om man har möjlighet att åka till en intilliggande klinik, säger Johan Hansson som uppmanar patienterna att kontakta sin klinik om man upplever besvär under tiden man väntar.

– Annars kallar vi våra patienter efter de risker vi såg senast, så att den med högre risk för sjukdom kallas innan den med mindre risk.

Vad tror du om situationen framåt under 2024?

– Trenden är god nu vad det gäller barnen och Frisktandvården och vi tror att den kommer fortsätta upp under hela året när vi får resurser på plats.

Vill rekrytera fler medarbetare

I Hultsfred är man för tillfället fyra tandläkare, det är den grundbemanning man önskar efter att ha gått från två till fyra.

– Sedan ska man tänka på att de här är nya medarbetare som kräver en del handledning innan de är helt självgående resurser, berättar Johan Hansson.

– Aktuellt nu är att annonsera efter en ny klinikchef till Hultsfred sedan Rahan Pakravan påbörjat en ny tjänst på annan ort, men också en ytterligare tandläkare och eventuellt även tandhygienist ligger planerat i närtid.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt