Annons:

Hultsfred har högsta andelen i länet som försörjs av sociala bidrag

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Hultsfred har högsta andelen i länet som försörjs av sociala bidrag

Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag minskar i Hultsfreds kommun. Det visar ny statistik från SCB. Förra året var det totala antalet i kommunen det lägsta sedan 2013 – men det är fortfarande den högsta andelen i länet.

Annons:

Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året minskade med 6,8 procent i Hultsfred under 2023. Det totala antalet var 1 146 personer, vilket motsvarar 16,5 procent av befolkningen i arbetsför ålder (20 till 64 år).

I hela riket har antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet med undantag för enskilda år. Sedan 2014 har det minskat med 17 procent. 

– Vi ser en liknande utveckling i Hultsfred. Antalet har minskat med 19 procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2013, säger Johan Lindberg, utredare på SCB.

Största ersättningsformen

De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

I Hultsfreds kommun är sjuk- och aktivitetsersättning den största ersättningsformen. Av befolkningen i arbetsför ålder i kommunen ersattes 6,8 procent genom sjuk- och aktivitetsersättningen. 

– En högre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av sociala ersättningar och bidrag i Hultsfred än i landet som helhet. Det är främst fler personer som försörjs av sjuk- och aktivitetsersättning, säger Johan Lindberg.

4,6 procent ersattes genom arbetsmarknadsåtgärder och 2,8 procent genom sjukpenning. Av kommunerna i Kalmar län är det just Hultsfreds kommun som har högst andel försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Lägst är det i Mörbylånga med 9,2 procent. Västervik ligger på 13,5 procent, Oskarshamn på 13 och Vimmerby 12.

Totalt försörjdes motsvarande drygt 700 000 personer i Sverige av sociala ersättningar och bidrag under hela 2023. Det motsvarar 11,8 procent av den arbetsföra befolkningen.

– Det totala antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag minskade med 1,2 procent under 2023 och var det lägsta sedan mätningarna började 1990, säger Marit Eriksdotter, utredare på SCB.

Skillnad mellan könen

Av alla helårspersoner som försörjdes av sociala ersättningar och bidrag i Sverige var 54,7 procent kvinnor och 45,3 procent män. För några ersättningsformer är skillnaden mellan könen mer tydlig än för andra. 

– Fler män än kvinnor får ersättning för arbetslöshet, medan kvinnor är i klar majoritet vad gäller sjukpenning, säger Marit Eriksdotter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt