Annons:

Nu kommer regionen söka ambulansdispens för hela länet

Jonas Löf är verksamhetschef för ambulansen i länet. Nu kommer regionen söka dispens för hela länet. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Bildbyrån

Nu kommer regionen söka ambulansdispens för hela länet

Det har varit oklart om regionen ska söka dispens för hela länet för ambulansen. Nu står det klart att man kommer göra det.
– Vi söker dispens för ambulanssjukvården i hela regionen, säger verksamhetschefen Jonas Löf.

Annons:

Problemen var först som störst gällande ambulansstationerna i Ålem och Löttorp. Det hela bottnar i bestämmelserna om elva timmars dygnsvila och de svårigheter regionen haft med att bemanna upp de två stationerna efter införandet. 

Region Kalmar län sökte då dispens för de två ambulansstationerna och i mars kom beskedet från arbetstidsnämnden att man får dispens till den 30 september i år. 

Under årets första månader har läget försämrats kraftigt även i norra länet och i både Vimmerby och Hultsfred är läget prekärt. Tidigare i år slog ambulanspersonalen larm om situationen, men i mars kunde Mattias Adolfsson (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, inte ge något besked om det blir en dispensansökan även för norra länsdelen.

– Det är upp till verksamheten att analysera det här beslutet. Att vi får den här dispensen kommer påverka hela ambulansverksamheten i länet positivt, men vi måste först göra en analys helt enkelt. 

Söker för hela länet

Men nu står det klart att regionen kommer söka dispens för ambulanssjukvården i hela länet, vilket P4 Kalmar var först att berätta. 

– Vi söker dispens för alla våra stationer för sommaren. Det gäller hela ambulanssjukvården och det är till utgången av september vi söker för att få till det schematekniskt från juni till september, säger Jonas Löf, verksamhetschef för ambulansen i Kalmar län. 

Så nu söker man även för norra länet?

– Ja, nu söker vi för hela regionen och då ingår även områdena i norr. Det är det vi kan göra. Annars skulle vi inte kunna ge personalen sommarsemester och ledigt för den som önskar föräldraledighet. Vi måste göra det här för att kunna få loss fler medarbetare och ha den tillgänglighet vi har.

Vad har du för förhoppningar att få dispensansökan beviljad?

– Rätt goda. En som sitter i arbetstidsnämnden uttryckte i Sveriges Radio att alla som söker dispens för sommaren kommer få det, men det är inget jag fått bekräftat. Vi lever på hoppet. 

Temporär avlastning

Läget i norra länet är annars ganska oförändrat, enligt Jonas Löf. Men dispensen för ambulansen i Ålem och Löttorp underlättar för hela ambulanssjukvården i regionen.

– Vi försöker använda resurserna länsövergripande om vi får någon över för att göra en temporär avlastning. Under april och maj kan vi använda vissa medarbetare, men sedan börjar vi med introduktion i maj och sedan kommer semesterperioden. Då äts det upp av ledighet. Så det är en temporär avlastning innan sommarperioden. 

Beslutet att söka dispens för hela länet ska tas av regionfullmäktige i mitten av månaden. 

– Vi kan bara hoppas på att arbetstidsnämnden ger oss dispens. Inriktningen är att söka dispens för hela ambulanssjukvården och där är vi nu, säger Jonas Löf. 

Vi har sökt flera ansvariga politiker och chefer för en kommentar, men Jonas Löf är den enda vi kunnat nå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt