Annons:

  • Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

    Selma Samuelsson, Ella Strömberg, Sune Broms Hägglund och Elsa Norling är fyra av sex elever som gör sin praktik i Norge. Foto: Privat

  • Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

    Elsa Norling, Målilla, tar sig uppför bergväggen.

  • Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

    Sune Broms Hägglund och Thea Svanberg, båda Vimmerby.

  • Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

    För ungefär en månad sedan besöktes Hultsfreds gymnasium av fyra elever från Norge, nu görs resan omvänt.

  • Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

    Elsa Norling, Målilla, tillsammans med två elever på en fjällutbildning med riksintag som finns i Norge.

Vill trygga kompetensförsörjningen – EU hjälper elever göra praktik i Norge

Det finns en oro för att inte klara kompetensförsörjningen i en framtid. Därför skjuter EU till pengar, öronmärkta för yrkesförberedande program. Hultsfreds gymnasium har beviljats pengar som tagit sex elever till Norge.

Annons:

Elever på Barn- och fritidsprogrammet årskurs ett och två har förmånen att få kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte i Norge. Under tio dagar har de sin APL, arbetsplatsförlagt lärande, på barnehage och SFO, Norges motsvarighet till svensk förskola och fritidshem.

För ungefär en månad sedan hade gymnasiet besök av fyra elever från Norge, nu görs resan omvänt.

– Vi är och hälsar på deras program som heter ”Hälsa och uppväxt”, som är en blandning av våra två program vård- och omsorg och barn- och fritid, berättar läraren Ola Nilsson.

Andra elevresan till Norge

Eleverna är drygt halvvägs in i det givande äventyret, som de genomför tillsammans med sina lärare Ola Nilsson och Mikael Boman.

– Efter en så kallad jobbskuggning för oss lärare, är det andra året nu som vi gör en sådan här resa med elever på gymnasiet. Vi har ansökt om pengar från Erasmusprojektet+ tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommun, säger Ola Nilsson.

Studera och praktisera

Genom Erasmusprojektet+ ges studenter möjlighet att studera och praktisera i ett annat europeiskt land, och lärare och personal ges möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.

– Det är flera kollegor som varit i väg på jobbskuggning under läsåret, i Italien, Ungern, Finland och Malta, så vi lärare har möjlighet att få bra utbildning, tillägger Mikael Boman.

Tydligt syfte

Projektet pågår under ungefär fem år och syftar i grund och botten till att försöka få fler att gå yrkesprogram.

– Det finns en oro i egentligen alla länder i Europa hur man ska klara försörjningen av barnskötare, förskollärare och undersköterskor. Färre väljer yrkesförberedande program samtidigt som vi får en äldre befolkning och färre som vill jobba med människor, säger Ola Nilsson.

Det har varit innehållsrika dagar i Norge och i år visar sig dessutom vädret vara toppen, det har aldrig varit så bra som i år.

– Vi gör en så kallad grön resa, det vill säga att man åker tåg och buss och undviker flyg, så det var precis att det gick att ta sig fram på en dag. Sista biten är topp tio, världens vackraste järnvägssträckor, Raumabanen mellan Dombås och Åndalsnes som passerar nedanför Trollväggen.

Eleverna som gör sin APL i Norge är Selma Samuelsson, Hultsfred, Ella Strömberg, Mörlunda, Elsa Norling och Denise Kvarnqvist, Målilla, samt Sune Broms Hägglund och Thea Svanberg, Vimmerby.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt