Annons:

  • Slog larm för länge sedan – nu är gammalt förslag aktuellt igen

    Det nya, eller snarare nygamla förslaget är att Berguven trots allt ska flytta till fastigheten på Granitvägen som tidigare inrymt en gruppbostad och förskola. Foto: Lotta Madestam

  • Slog larm för länge sedan – nu är gammalt förslag aktuellt igen

    Dåvarande verksamhetschefen slog larm om att fastigheten på Gränsgatan inte lämpar sig för Berguvens verksamhet. Efter sex år har frågan fortfarande inte fått en lösning.

  • Slog larm för länge sedan – nu är gammalt förslag aktuellt igen

    Foto: Lotta Madestam

Slog larm för länge sedan – nu är gammalt förslag aktuellt igen

Redan för sex år sedan slog chefen larm om att verksamheten behöver mer ändamålsenliga lokaler. Fortfarande är gruppbostaden Berguven kvar på Gränsgatan. Nu tittar man på en ny idé, eller snarare en nygammal.

Annons:

Gruppbostaden Berguven är placerad i en enplansvilla i ett villaområde i Hultsfred. Dåvarande verksamhetschef Susanne Sandin sa tidigt att det inte lämpar sig för den här typen av verksamhet. 

”De boende behöver mer enskildhet, det blir oroligt med en bilväg precis utanför, det är många som rör sig i området. Samtidigt är lokalerna feldimensionerade för verksamheten”, sa hon till Dagens Hultsfred i februari 2022. Det var fyra år efter att hon först lyfte frågan.

Dubbla vinningar

Så det handlar både om att skapa bättre livskvalité för de boende och bättre arbetsmiljö för personalen.

– De trivs inte där, de har inte den säkerheten och det är inte byggt för det folk som bor där idag, fyra personer med autism, så man har under ett antal år tittat efter ett nytt ställe att vara på, säger Jonny Bengtsson (S), socialnämndens andre vice ordförande.

Flera turer fram och tillbaka

Man har tittat på en fastighet på Granitvägen, där det en gång i tiden var gruppbostad och som senare byggdes om till förskola, när Stålhagens förskola blev för trångbodd. Den lösningen ströks dock och man gick vidare med andra alternativ. 

Bland annat var det ett tag aktuellt att bygga nytt i anslutning till Knektagården.

– Det fanns en sådan diskussion, men det är lagt på is. Nu är man tillbaka och diskuterar Granitvägen igen, säger Jonny Bengtsson.

Vad är skälet till att Granitvägen är aktuellt på nytt, med tanke på att det strukits en gång tidigare?

– Nu ska man försöka kombinera med personalutrymmen i de andra huskropparna som finns där uppe. Man har väl på något sätt kommit till vägs ände, med att försöka hitta något som redan finns i stället för att bygga nytt.

Vad händer nu närmast?

– Nu fortsätter man att jobba utifrån att bygga om på Granitvägen. Det är socialen och fastighetsägaren Hultsfreds Bostäder som tittar på det här ihop med ÖSK och lite annat folk. Det är fortfarande på planeringsstadiet, men om det löper på som det är förhoppning om, så ska nog det här också bli färdigt och bra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt