Hanna Ankarberg Lagergren startar projektet "Paus" med ambitionen att få tjejer i årskurs åtta och nio på Albäcksskolan att må bättre.
Foto: Privat
Det här gör Hanna Ankarberg Lagergren också utanför skoltid, helt ideellt för att hon vill få till en förändring som hon hoppas ska öka välmåendet hos skolans tjejer.
– Det handlar mycket om att gå in i sig själv och hitta sin inre kärna som tjej, om självkärlek, att det är man själv som är viktig, att man får lite självförtroende så man bestämmer över sig själv, sitt liv och sitt mående.
– Jag vet själv hur mycket det har betytt för mig, så kan jag hjälpa tjejer att hitta det här redan i ung ålder, så tror jag att det kan gynna både samhället, vården och skolarbetet. Annars går tiden och så hamnar man där att någon kanske måste börja medicinera. Jag tänker att kan man stoppa psykisk ohälsa tidigare är det bra.
Att kunna släppa mobilen
Tanken är att man ska träffas en timme i veckan efter skoldagens slut för en gemensam paus. Där man tränar på att slappna av, lära känna sig själv, det är planerat för andningsövningar och lite lätt yoga.
– Det handlar i första hand om att kunna släppa mobilen, det är mycket med sociala medier, de lever liksom igenom det här, och den psykiska hälsan är en viktig del.
Vad har du för syfte med projektet?
– Jag ser hur jobbigt många tjejer har det. Vi som är vuxna kvinnor har alternativ och kan träna, vi kan gå på yoga men det finns inte för yngre tjejer. Det är så pass viktigt tycker jag att få återhämta sig, att få lära sig knep på saker man även kan göra hemma i vardagen för att må bättre helt enkelt och känna vad som är viktigt.
– Så jag hoppas att de här tjejerna verkligen kan se att det här är saker de kan fortsätta göra när projektet är slut, så de kommer få verktyg att anamma sådant här i sin egen vardag. Lägga mobilen åt sidan och återhämta sig.
Är det dåligt med den varan skulle du säga?
– Ja, det tycker jag. Återhämtning är inte att ligga i en säng och glo i mobilen, då är hjärnan fortfarande på högvarv.
Startar under torsdagen
Intresset blev som sagt större än Hanna Ankarberg Lagergren vågade hoppas på. När ”Paus” inleds på torsdag är det med ett 20-tal tjejer.
– Jag vänder mig till tjejerna i årskurs åtta och nio. Jag pratade med dem redan förra läsåret om de vill vara med, det är därför sjuorna inte är involverade eftersom de inte gick här på skolan då.
Tio torsdagar fram till jul är inbokade, sedan fortsätter Paus under vårterminen är tanken.
– Det kan bli så att jag går ut med extra information även till sjuorna nu när jag kommit igång, för att se om det finns tjejer där också som är intresserade.
Beviljats pengar till projektet
Deltar gör även Marika Rydén på Ungdomsenheten, som finns med som en extra vuxen.
– Jag har fått 15 000 kronor i stöd från Innovationsfonden till projektet, som ska täcka kostnaderna för yogamattor, filtar och fika. Det var summan jag sökte och beviljades, men intresset blev större än jag hade trott, det är ju jättesvårt att veta när någonting är helt nytt. Så jag har fått låna ihop yogamattor från HGK för att det ska räcka till alla.