Annons:

Prisad lärare tillbaka på Albäcksskolan: ”Blir ännu mer peppad”

Hanna Ankarberg Lagergren har tagit emot Hédi Frieds lärarstipendium. Foto: Ossian Mathiasson

Prisad lärare tillbaka på Albäcksskolan: ”Blir ännu mer peppad”

Hanna Ankarberg Lagergren belönades med Hédi Frieds lärarstipendium. Nu är högstadieläraren tillbaka på Albäcksskolan. 
– Jag blir ännu mer peppad, säger hon.

Annons:

I dag, på Förintelsens minnesdag, uppmärksammas förintelsen på många olika platser i Sverige och Albäcksskolan i Hultsfred är inget undantag. Lektionerna avbröts för filmvisning och diskussion på måndagsförmiddagen. 

"Känns jättestort"

Skolan har dessutom en nybliven stipendiat då Hanna Ankarberg Lagergren har fått ta emot Hédi Frieds lärarstipendium för att hon motverkar främlingsfientlighet och rasism. I fredags delades stipendiet på 25 000 kronor ut av Hédi Fried själv i Stockholm. 

– Det var jättefint. Hela hennes släkt var på plats så det var ett fint möte. Även utbildningsminister Anna Ekström, personer från Olof Palmes fond och tidningen Dagens Nyheter var där, säger Hanna Ankarberg Lagergren. 

Hur känns det att bli uppmärksammad på ett sådant sätt? 

– Det känns jättestort. När jag skickade in ansökan så kände jag mig som en i mängden och jag tänkte inte ens på det. Jag vet att det är ett viktigt arbete och det är roligt att bli uppmärksammad, säger Hanna Ankarberg Lagergren. 

Vad ger utmärkelsen dig i ditt fortsatta arbete som lärare?

– Jag blir ännu mer peppad och något som jag skulle vilja göra är att dra igång ett projekt i Hultsfreds kommun med fokus på att motverka rasism och ta med mig elever och åka till Auschwitz. En sådan satsning skulle jag vilja göra.

"Måste ibland sätta ner foten"

Samtliga elever på Albäcksskolan i Hultsfred var involverade när Förintelens minnesdag uppmärksammades på måndagen.

– Jag tycker att det är jättebra och SO-lärarna har gjort ett fint jobb med att styra upp dagen. Det är viktigt att det uppmärksammas. I skolan behöver vi lärare tänka på hur eleverna är mot varandra och våga vara pedagog och göra dem uppmärksamma på vad de säger till varandra. Man måste ibland sätta ner foten och lyfta upp svåra, jobbiga saker. 

Fakta

Hanna Ankarberg Lagergrens motivering till Hédi Frieds lärarstipendium: ”Hanna är inte en vanlig språklärare. Hennes undervisning genomsyras av en demokratisk värdegrund och alla människors lika värde. Hon arbetar gränsöverskridande och är drivande i ett förändringsarbete. Hon tänker utanför boxen och är mycket kreativ i arbetet med att få med sig eleverna. Hanna visar att man med enkla medel kan undervisa om Förintelsen och de lärdomar som kan dras utifrån dessa kunskaper, även utanför historieämnet, och att skönlitteraturen är en utmärkt utgångspunkt för detta”.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt