Annons:

Hultsfredslärare belönas med fint stipendium: ”Något som jag brinner för”

Hanna Ankarberg Lagergren från Albäcksskolan i Hultsfred tar emot ett fint lärarstipendium i dag. Foto: Privat

Hultsfredslärare belönas med fint stipendium: ”Något som jag brinner för”

Hanna Ankarberg Lagergren, högstadielärare på Albäcksskolan i Hultsfred, har belönats med Hédi Frieds lärarstipendium och tar emot sitt pris i Stockholm i dag. 
– Det var faktiskt väldigt överraskande, säger Hanna Ankarberg Lagergren. 

Annons:

Michael A. Frieds stiftelse arbetar för att motverka främlingsfientlighet och rasism och delar varje år ut Hédi Frieds lärarstipendium till en eller flera lärare som arbetar i stiftelsens anda och har gjort särskilt kreativa, nytänkande och toleransfrämjande utbildningsinsatser i sitt arbete. 

I år är Hanna Ankarberg Lagergren, lärare i svenska och franska på Albäcksskolan i Hultsfred, en av två pristagare. Det var en kompis som skickade en länk och tyckte att hon skulle söka stipendiet. 

– Min kompis sa att det vore något för mig. Jag tittade inte på det från början utan det låg kvar i mejlkorgen ett tag. En dag kollade jag upp vad det var i alla fall och det var ganska mycket som man skulle förklara, bland annat med hur man jobbar med förintelsen i undervisningen och vad man har för nya tankar kring hur man kan nå ut till ännu fler, säger Hanna Ankarberg Lagergren. 

"Något som jag brinner för"

Hon gjorde en ansökan om stipendiet och fick för en tid sedan lyckobeskedet om att hon var en av två vinnare till stipendiet. 

– Veckorna gick och jag tänkte inte så mycket mer på det. När jag öppnade mejlen en kväll så stod det att jag var en av två stipendiater. Det var faktiskt väldigt överraskande och jag blev självklart jätteglad, säger Ankarberg Lagergren och fortsätter:

– Det känns jätteroligt, det är verkligen något som jag brinner för och som jag tycker är viktigt att prata med eleverna med om. Det blir extra aktuellt med tanke på det politiska läget i världen och Sverige. 

Stipendium på 25 000 kronor

Hultsfredsläraren tycker att det är viktigt att informera om hur Europa såg ut förr i tiden och hur Adolf Hitler, ledare för det nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet, fick med sig folket med sin propaganda, vilket hon inkluderar i sin undervisning. 

Hédi Fried, som fyller 96 år i sommar, är en av Förintelsens överlevande och har varit engagerad i att sprida kunskap om rasism och demokrati i sina böcker och föreläsningar. 

– Jag har läst Hédis böcker, tänkt mycket på henne och vad hon har gått igenom. Hon har skrivit en barnbok ”Historien om Bodri” som känns aktuell och som jag tänker låta eleverna arbeta med både utifrån text och bild. Alla människors lika värde och hur vi är mot varandra är något som genomsyrar allt jag gör i undervisningen. Det är mycket annat som jag plockar in i min undervisning med romernas ställning och samernas utsatthet i Sverige.

Stipendiet ligger på 25 000 kronor och delas ut av Hédi Fried själv i Natur & Kulturs lokaler i Stockholm vid lunchtid på fredagen. Stiftelsen grundades av Hédi Fried 1994 med pengar som kommit från försäljningen av hennes böcker.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt