Annons:

Så ska det bli enklare för företag att etablera sig i kommunen

Lennart Beijer vill ha mer spets och snabbare handläggning vid företagsetablering. Foto: Ossian Mathiasson

Så ska det bli enklare för företag att etablera sig i kommunen

När nya företag vill etablera sig i Hultsfreds kommun går det för sakta.
Det tycker Vänsterpartiets Lennart Beijer som gärna ser att hanteringen går mycket snabbare.

Annons:

När Beijer läser första området i kommunens tillväxts- och näringslivsprogram står det att det är lätt att etablera sig i kommunen, både som företag och kompetens och att det finns lokaler, mark och andra resurser för etablering. 

Han är övertygad om beskrivningen är riktig i merparten av fallen men att det kan komma grus i maskineriet som sätter stopp för företagsetableringar.

”Kommunen – trots ambitiöst program – verkar ha svårt att hantera entreprenörer/riskkapitalister som är beredda att satsa pengar och kompetens i vår bygd”, skriver Beijer i ett brev till kommunstyrelsen i Hultsfred.

Handläggningen ska gå fortare

Han vill att det tillförs mer spets och snabbare handläggning vid företagsetablering och har ett tydligt exempel. En entreprenör köper mark av kommunen och då tror de flesta invånarna att något skall hända på detta område och inte att marken ska vara förorenad.

Beijer menar att sånt måste klarläggas vid köptillfället och att kommunens tjänstemän ser till att underlätta och snabba på handläggningen.

”Över huvud taget bör naturligtvis kommunen lägga ner energi och kraft för att underlätta för entreprenören att genomföra sina planer”, skriver Beijer.

Krisgrupp måste rycka in

Beijer ser svagheter i kommunens tillväxtprogram och föreslår att en ”kris-kommandogrupp” rycker in vid den här typen av etableringsfrågor.

”Det ska naturligtvis vara några ledande politiker tillsammans med lämpliga tjänstemän/kvinnor, vars uppgift skall vara att underlätta och snabba på hanteringen”, skriver Beijer.

Han avslutar brevet på följande sätt: ”Det är viktigt att vår kommun tar varje chans som dyker upp för nyetablering och utveckling av befintliga företag. Den kommunala upphandlingen bör göras möjlig och intressant för lokala företag och entreprenörer ska känna sig välkomna”.

Brevets information togs upp på kommunstyrelsens senaste arbetsutskott och där beslutade man att frågan ska behandlas. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt