Annons:

Inga väderrekord under 2017 – Målilla fick minst nederbörd i hela landet

29,1 var den högsta uppmätta temperaturen i Målilla under 2017 och därmed hamnade de rätt högt upp. Målilla fick dock minst nederbörd i hela Sverige under förra året. Foto: Ossian Mathiasson

Inga väderrekord under 2017 – Målilla fick minst nederbörd i hela landet

SMHI har levererat vädersiffrorna från 2017. Det som sticker ut är att Målilla hade minst nederbörd i hela landet under fjolåret.

Annons:

2017 blev återigen ett varmt år i Sverige, enligt SMHI:s lokala statistik från ett hundratal stationer över hela landet. 

Temperaturerna låg i allmänhet 1-2 grader över det normala och de största avvikelserna fanns i norra Götaland och sydligaste Svealand. Under 2017 var det dock väldigt långt ifrån några värmerekord och enligt Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, var det framför allt den kyliga sommaren som drog ned medeltemperaturen under året som helhet.

Det var årets varmaste dag i Målilla

Sista helgen i maj bjöd på härlig värme och 2017 års högsta temperatur uppmättes i Gladhammar då man noterades för 29,5 grader den 28 maj.

Den högsta temperatur som uppmätts i Sverige är 38 grader, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933.

I Målilla kan man ofta skryta med att vara varmast i landet och under förra året hade man 29,1 grader den 27 maj. De var med andra ord med i toppen även i år och när det gäller minst nederbörd i hela landet så toppas den listan av Målilla.

Det föll 453 millimeter regn i Målilla, vilket går att jämföra med Torup i Halland som fick mest nederbörd (1 255 millimeter).

Nio högsommardagar under 2017

Den lägsta temperaturen i Målilla var den 6 januari 2017 när man hade 19,6 minusgrader. Kallast i Sverige var det i Nikkaloukta med 41,5 minusgrader den 5 januari 2017.

Enligt statistiken bjöds det på nio högsommardagar och 124 frostnätter i Målilla under fjolåret. 

Globalt sett handlade det om det preliminärt varmaste året någonsin utan en så kallad El Nino-effekt. Värmen och torkan bidrog till ett pärlband av kraftiga orkaner över Atlanten under sensommaren, liksom till förödande skogsbränder på många håll.

– Någonstans finns det alltid lite kallare områden på jordklotet och under fjolåret låg de i högre utsträckning över Skandinavien. Framför allt fick vi aldrig del av den rekordvärme som drabbade Sydeuropa under sommaren. Men det gäller att komma ihåg att det trots allt var varmare än normalt även här, säger Sverker Hellström till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt