Annons:

Svenskt Rockarkivs glädjebesked – får dubbelt anslag

Svenskt Rockarkiv i Hultsfred får dubbelt anslag av Kalmar läns landsting under 2018. Foto: Ossian Mathiasson

Svenskt Rockarkivs glädjebesked – får dubbelt anslag

Svenskt Rockarkiv fick en mycket fin present på fredagen. De får ytterligare 400 000 kronor för att stärka arkivets roll som regional och nationell aktör.

Annons:

Kalmar läns landsting har fördelat sammanlagt 78,7 miljoner kronor i sin kulturbudget för 2018.

Kalmar läns museum får dock det största anslaget som landar på 17 miljoner kronor och där bakom går det 16,8 miljoner till Kalmar läns musikstiftelse och 16,1 miljoner till Byteatern.

Totalt är det 25 olika kulturella verksamheter som får del av anslaget.

Dubblat anslag för rockarkivet

Det görs ett antal särskilda satsningar i budgeten och det är där Svenskt Rockarkiv kommer in i bilden. 

De får ett ökat anslag med 400 000 kronor som ska användas till att stärka arkivets roll som regional och nationell aktör. Tidigare har de fått 400 000 kronor och nu får de dubbelt så mycket.

– Det är mycket glädjande och helt nödvändigt. Vi förlorar mycket pengar med anledning av att Fas 3 har lagts ner. Det är ungefär motsvarande belopp som landstinget går in med så rent ekonomiskt var det tuvunget att det hände för oss på Svenskt Rockarkiv. Jag är väldigt lättad och tacksam mot landstinget, säger Stefan Ölvebring, arkivchef för Svenskt Rockarkiv. 

Kulturbudget består både av statliga som regionala pengar. Det statliga anslaget har räknats upp med 1,55 procent till 31,3 miljoner och de regionala medlen som står för resterande del har räknats upp med 3,58 procent. Den generella uppräkningen av anslagen hamnar då på 2,7 procent.

"Legat still"

I oktober 2017 vände sig rockarkivet till Hultsfreds kommun för att få höjt kommunalt bidrag – från 300 000 kronor till 400 000. Än så länge har de inte fått något svar på det. 

– Jag skulle gärna se att vi får en ökning där också. Vi har fått 300 000 kronor av kommunen i många år och det är vi tacksamma för men det har samtidigt legat still och inte räknats upp på säkert tio år, säger Ölvebring. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt