Annons:

Pierre Arvidsson och Britt Lindqvist, lärare på Hultsfreds gymnasium, ses här tillsammans med lärare och elever från ett tekniskt gymnasium i Italien, som ska göra prototypen till projektet. Foto: Linus Johansson

Hultsfreds gymnasium i häftigt projekt: ”Kvalitetshöjning på elevernas utbildning”

Få gymnasieskolor i landet har lyckats få ekonomiska medel för sina projekt, men skolan i Hultsfred är en av dem. Den här veckan har de besök av elever och lärare från en handfull andra europeiska länder.
– Det här är väldigt stort för vår lilla gymnasieskola. Det ger också en kvalitetshöjning på elevernas utbildning, säger läraren Pierre Arvidsson.

Annons:

Efter en lång process och mycket arbete stod det för en tid sedan klart att Hultsfreds gymnasium är en av få skolor i Sverige som beviljats ekonomiska medel för att bedriva ett internationellt projektarbete under två års tid.

Arbetet startades på allvar i höstas och under den här veckan har det verkligen satts på ett första prov.

Varsitt ansvarsområde

Tillsammans med skolor från fem andra länder (Tyskland, Belgien, Ungern, Rumänien och Italien) ingår gymnasiet i Hultsfred i projektet som går under namnet S.P.E.E.D. Gymnasiet i Hultsfred har tilldelats 180 000 kronor i EU-pengar för att medverka i projektet. Delaktiga i projektet från Hultsfreds sida är elever i ettan på ekonomiprogrammet och tvåan på hotell- och turismprogrammet.

– Man kan säga att vi är sex skolor i en förening. Sedan 2010 ingår vi i ett samarbete där de här skolorna ingår och nu har vi tagit det ytterligare ett steg längre, säger Karim Elzebda, lärare på Hultsfreds gymnasium.

Vad går projektet ut på?

– Företaget ska tillverka laddstolpar för eldrivna fordon. Samtliga skolor har varsitt ansvarsområde och vår del i detta är att vi har hand om affärsplanen.

Besökt flera företag

Totalt ingår 27 elever från Hultsfreds gymnasium i projektet. Under den här veckan, från tisdag till i dag, har de haft besök av 22 elever från de andra länderna. Dock har inte Ungern kunnat vara på plats.

– Våra elever har jobbat med affärsplanen under en längre tid och nu har de redovisat den för våra gäster, säger Karim Elzebda.

Under de här tre dagarna har eleverna också besökt Astrid Lindgrens Värld, Målilla Älgpark och Campus för att få veta mer om deras affärsplaner.

– Det har vi gjort för att ge både våra egna elever och eleverna som är här från andra länder ytterligare mervärde och inblick i hur det fungerar med en affärsplan.

Tyskt företag har visat intresse

Träffen i Hultsfred är den första under projektets gång. Under de kommande åren kommer eleverna från Hultsfred att få åka till varsin av de fem samarbetsskolorna. Nästa träff är i Belgien i maj och sedan väntar Ungern i september. Under 2019 blir det resor till Italien, Rumänien och Tyskland.

– Det här projektet ger mycket mervärde för eleverna. Det ger dem bra träning i det engelska språket och de får lära sig om företagande i hela Europa. Det är också en jättebra erfarenhet att både kulturellt och socialt få integrera med elever från andra länder, säger Karim Elzebda.

Tanken är att elevernas projekt om ett par år ska kunna komma till användning även i verkligheten.

– Det finns ett tyskt företag som är jätteintresserade och vill ta tillvara på ungdomarnas tankar och allting kring det här. De vill förstås se hur det blir först, men tanken är att det här ska bli något som används, säger Pierre Arvidsson.

Intresse i Hultsfred?

Pierre Arvidsson tänker att det kanske till och med skulle kunna användas i Hultsfreds kommun och i närområdet.

– Det vore förstås roligt om något företag i Hultsfred skulle kunna vara intresserade. Jag vet inte om det kan bli en marknad i vår del av landet, men i stora städer tror jag absolut det.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt