Annons:

En ny GW kan bli till i Hultsfred – nu finns möjligheten att läsa kriminologi på gymnasiet

Gustav Föghner, Pierre Arvidsson (lärare), Anesa Dreco, Ester Westerling, Celine Hägg och Tilde Jakobsson gläds över beskedet att de får börja läsa kriminologi på Hultsfreds gymnasium till hösten. Foto: Ossian Mathiasson

En ny GW kan bli till i Hultsfred – nu finns möjligheten att läsa kriminologi på gymnasiet

Det har varit en kamp som har pågått i flera år och gett resultat. Till hösten har eleverna på ekonomiprogrammets juridikinriktning chansen att läsa kriminologi under sitt sista gymnasieår. 
– Man kan verkligen säga att true crime är väldigt populärt, säger Pierre Arvidsson, lärare på Hultsfreds gymnasium. 

Annons:

På juridikinriktningen på Hultsfreds gymnasiums ekonomiprogram har man som elev läst juridik i årskurs ett och två för att avslutningsvis läsa ekonomi i årskurs tre. 

– Det är många elever som tycker att det är tråkigt att läsa ekonomi i trean när man har läst juridik i ettan och tvåan. Vi har lyssnat på eleverna och det är i huvudsak årskurs tre-eleverna, de som lämnar oss till sommaren, som har velat läsa kriminologi, säger Pierre Arvidsson. 

Ska göra gärningsmannaprofiler

Från och med höstterminen kommer juridikeleverna läsa kriminologi under sitt sista gymnasieår. 

– Vi har kämpat för det och våra rektorer har lyssnat på oss om att vi får starta denna kurs och profilera ekonomiinriktningen ännu mer. Man får läsa kriminologi i årskurs tre och det kan bli i årskurs två också. Det beror på hur eleverna väljer och vad vi tycker är bäst utifrån en dialog med eleverna. Vi vill gärna att det ska vara elevinflytande så de får vara med och påverka sin utbildning, säger Pierre Arvidsson.

Han tycker att det ligger i tiden med att starta upp en kurs med kriminologi till hösten. 

– Det finns en tydlig true crime-våg med poddar, filmer, dokumentärer och tv-program så det är lite av en Leif GW-effekt (Leif GW Persson) som vi ser. Det känns jättebra att vi kan erbjuda vår elever möjligheten att läsa kriminologi från och med i höst.

– Eleverna får till exempel chansen att göra gärningsmannaprofiler. Det finns roligt arbetsmaterial som jag tror att eleverna kommer uppskatta. 

"Roligare att läsa kriminologi"

Han har också noterat att det är en utbildning som ökar i popularitet på universiteten som satsar på kriminologi. 

– De ser en jättestor ökning så intresset är stort för kriminologiutbildningar på landets universitet. 

Gustav Föghner, Tilde Jakobsson, Celine Hägg, Ester Westerling och Anesa Dreco, juridikelever i årskurs ett och två på gymnasiet, är mycket glada över beskedet. 

– Det är roligare att läsa kriminologi än att bedriva ett UF-företag som man alltid har gjort på skolan. Det intresserar mig mer att göra gärningsmannaprofiler när jag har valt juridik-inriktningen på ekonomiprogrammet, säger Gustav Föghner, som går andra året på gymnasiet. 

"Jättebra förberedelse"

Anesa Dreco är inställd på att läsa kriminologi på universitet efter studenten och jublar över beskedet. 

– Jag tycker att det är en jättebra förberedelse då jag har planerat att läsa kriminologi på högskolan. Man får testa på väldigt många olika områden inom juridik och det blir att man testar på kriminologi, affärsjuridik och privatjuridik. Det är skönt att vi får en inriktning som har kopplingar till programmet som vi går på, säger Anesa Dreco och fortsätter:

– Det är bra att ha kriminologikunskapen senare även om man inte tänker plugga vidare till det. Det är ett brett program och man kan bli vad som helst när man pluggar vidare.

Hur väcktes intresset hos dig?

– Vi hade en uppgift med Pierre (Arvidsson) där vi fick lyssna på en podd om brott för att sedan skriva om det. Det är jätteintressant med sådana uppgifter och får vi liknande uppgifter inom kriminologin så kommer alla satsa hundra på det. Det är ett intressant ämne. 

Ester vill bli advokat

Ester Westerling går första året på ekonomiprogrammet med inriktning juridik och har som dröm att bli advokat. 

– När man väl börjar läsa kriminologi så är det spännande att utreda och gå lite bakom för att förstå varför folk gör kriminella handlingar, säger Ester Westerling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt