Annons:

  • Gymnasieelever åker iväg på intensiv studieresa: ”Så berikande”

    22 elever som går andra året på Hultsfreds gymnasiums ekonomiprogram åker till Bryssel för att lära sig mer om EU veckan efter påsk. Foto: Ossian Mathiasson

  • Gymnasieelever åker iväg på intensiv studieresa: ”Så berikande”

    För fjärde året i rad tar gymnasieläraren Pierre Arvidsson med sig ekonomieleverna på en studieresa till Bryssel. På tre dagar ska tio studiebesök genomföras.

Gymnasieelever åker iväg på intensiv studieresa: ”Så berikande”

Veckan efter påsklovet får 22 elever och två lärare från Hultsfreds gymnasium förmånen att göra en resa till Bryssel och lära sig mer om EU.
– Det är en bra studieresa som alla borde få uppleva, säger läraren Pierre Arvidsson.

Annons:

Nästa vecka har samtliga elever på Hultsfreds gymnasium påsklov och när de egentligen ska sätta sig vid skolbänken igen efter en veckas ledighet åker eleverna, som går andra året på ekonomiprogrammet och läser samhällskunskap, på studieresa till Bryssel.

"Har fått lite rutin"

Det handlar om 22 elever som lärarna Britt Lindqvist Karlsson och Pierre Arvidsson får med sig på resan.

– Jag vill att dagens ungdomar ska lära sig vilken roll EU har för vårt samhälle och vilken påverkan vi har på EU och vilken påverkan de har på oss. Det är viktigt att våra ungdomar får besöka Bryssel och se hur det funkar, säger Pierre Arvidsson.

Detta är fjärde gången som gymnasiet för resan till Bryssel och en stor del av resan som beräknas kosta uppemot 100 000 kronor betalas av EU-parlamentet och EU-kommissionen.

– Jag har fått lite rutin på hur man söka pengarna och det är inte så lätt. Det är ett arbete som man lägga ner tid. Man måste vara duktig på att skriva och göra en ansökan och vi har klarat det varje gång, säger Pierre Arvidsson.

Ger kommunen ett stort plus

De har beviljats mellan 70 000 och 80 000 kronor av EU och det som återstår går kommunen in och pröjsar.

– Det är kanon att vår kommun ser värdet i denna studieresa. Det är en fantastisk resa som vi gör med våra elever, säger han.

De startar bussresan från Hultsfred på måndag den 9 april, anländer till Bryssel på tisdag förmiddag, åker hem på fredag och är hemma i Hultsfred på lördag.

"Inte mycket shopping"

Under vistelsen i Bryssel är programmet tajt med tio studiebesök på tre dagar. Förra året följde läraren Thomas Wigren med på resan och fick känna på det höga tempot.

– Det är väldigt intensivt. Det blir inte så mycket shopping, man måste nästan springa mellan studiebesöken, säger Tomas Wigren och skrattar.

Förra veckan var eleverna på studiebesök på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och nu ska de åka på nästa resa.

– I Göteborg fick eleverna se vilka utbildningar som finns att välja studenten och hur möjligheterna ser ut. Många universitetsstudenter gör sin praktik i Bryssel så det finns fina möjligheter till att sticka iväg och jobba utomlands. Det öppnar sådana stora dörrar. Jag pratar ofta om EU i klassrummet och när ungdomarna får komma och se det på plats blir extra berikande, säger Arvidsson.

Vill göra fler resor

Under tisdagen var två representanter från universitets- och högskolerådet i Stockholm på plats på gymnasiet för att informera om EU och förbereda eleverna inför resan.

Kommer det bli fler studieresor till Bryssel framöver?

– Ja, det är förhoppningen. Vi har fått in en fot där och jag tycker att studieresan till Bryssel är riktigt bra så jag fortsätter gärna. Det är en fantastisk möjlighet för dem.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt