Annons:

Fågelskådningens dag bjuder på tävling

Vid fågeltornet i Järnudda kommer fågelskådningens dag och fågeltornskampen arrangeras under lördagen. Foto: Privat

Fågelskådningens dag bjuder på tävling

I dag, lördag, är det fågelskådningens dag. I Hultsfred firas det vid fågeltornet i Järnudda och man kombinerar det tillsammans med Fågeltornskampen.

Annons:

Fågelklubben i Hultsfred bjuder under lördagen in allmänheten till fågelskådningens dag.

Då är fågeltornet i Järnudda bemannat från tidig morgon till strax efter lunch och på plats finns medlemmar från klubben som kan svara på allmänhetens frågor, visa de nyanlända gästerna och erbjuda kikare att spana i. 

”Just nu erbjuder Hulingen och Lönnekullaviken flera fina rastplatser för flyttande fåglar och många väljer att häcka. Tranor spankulerar omkring och de bruna kärrhökarna bygger på sitt bo i vasshavet. Ibland hörs även den mystiska fågeln rördrom som lever dolt inne i vassen och dess läte påminner om när man blåser i en tom flaska. Andra fåglar förutom änder som vi antagligen kommer att få se är bland annat havsörn, fiskgjuse, ormvråk, enkelbeckasin och nyanlända svalor”, skriver Kenneth Rosén i ett pressmeddelande. 

Så går tävlingen till

Fågelskådningens dag brukar för det mesta vara på söndagen men eftersom Fågeltornskampen arrangeras samma helg på lördagen så har fågelklubben i Hultsfred valt att göra ett evenemang av båda. 

Tävlingen går i korthet ut på att bemanna svenska fågeltorn med lag som ska räkna alla fågelarter som hörs och ses.

Evenemanget utformas som en tävling mellan fågeltornen och det torn som räknar in flest arter tar hem segern.

”Meningen med evenemanget är att sprida fågelintresse till en inbjuden allmänhet och göra dem delaktiga i kampen. Här finns alla möjligheter att diskutera fåglar, fågelskydd och biologisk mångfald exempelvis”, skriver Kenneth Rosén.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt