Annons:

Sensationella uppgiften – han pekas ut som Palmes mördare

Nu pekas "Skandiamannen" ut som Olof Palmes mördare. Foto: Scanbox entertainment/Pressbild från filmen "Palme"

Sensationella uppgiften – han pekas ut som Palmes mördare

För mer än 30 år sedan sköts Sveriges statsminister Olof Palme till döds i centrala Stockholm. Nu menar Magasinet Filter att de kan avslöja vem mördaren var.
Den så kallade "Skandiamannen" pekas ut i den sensationella granskningen.

Annons:

Den 28 februari 1986 är en mörk dag i Sveriges historia. Då sköts statminister Olof Palme till döds på öppen gata i centrala Stockholm. 

Jakten på hans mördare har pågått ända sedan dess. Christer Pettersson fälldes för mordet i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Alltsedan dess har spekulationerna fortsatt kring vad som egentligen hände den där sena februarifredagen för mer än 30 år sedan. 

Nu menar Magasinet Filter att de har avslöjat vem som sköt ihjäl den socialdemokratiske partiledaren på Sveavägen. 

I dag, onsdag, publicerar Filter de sensationella uppgifterna. 

Deras reporter, Thomas Pettersson, ska ha hittat bevis för att den som i media pekats ut som "Skandiamannen" – som avled år 2000 – var den person som avslutade Olof Palmes liv. 

"Skandiamannen" ska ha sagt att han bara sekunder efter att Olof Palme skjutits var på plats på Sveavägen.

– Jag går på insidan av trottoaren och håller i princip på att snubbla på någon som ligger på marken, och jag ser att det är blod, berättade han i förhören.

Nya förhör har hållits

Enligt magasinet hade han tillfälle, motiv och tillgång till ett vapen av den kaliber Palme sköts med. Ändå avfärdades han av spaningsledningen både som vittne och potentiell gärningsman.

Under rubriken ”Lösningen” menar Filter att de lyckats med vad alla andra, inklusive polisen, misslyckats med – att hitta ”Skandiamannens” motiv, och bevisa att han hade tillgång till ett vapen. 

Enligt tidningen var mannen vän med en vapensamlare. Fem av mannens revolvrar, som han ansökte om licens för mellan 1978 och 1986, ska ha varit av en kaliber som stämde med ammunitionen som användes för att skjuta Palme.

Vapensamlarens vapen fanns dock inte med i Palmeutredarnas register för provskjutna revolvrar. Det gjorde att Filters reporter kallades till förhör den 29 september förra året. Dessutom hördes "Skandiamannens" exfru i samma veva och ett antal ytterligare personer i mannens närhet.

"Var alldeles för feg"

Palmeutredningens relativt färska ledare, Krister Petersson, vill inte kommentera Filters uppgifter.

– Jag har inga kommentarer till det. Det är inte min roll att recensera olika journalistiska åtgärder utan det får stå för författare och ansvarig utgivare, säger han till Aftonbladet.

Till Aftonbladet säger också "Skandiamannens" exfru att hon inte tror på uppgifterna.

– Nej, nej, han var alldeles för feg och hade för dålig självkänsla för att göra något sådant. 

Aftonbladets fråga: Vad tyckte han om Palme? 

– Han tyckte inte om honom, precis som alla andra svenskar som inte var sossar på den här tiden.

"Skandiamannen" avled år 2000. Hur man kommer agera om Filters uppgifter visar sig stämma är oklart.

– Det är en bra fråga. Jag har vissa regler vad gäller förtal att ta ställning till. Å andra sidan om förundersökningen läggs ner och alltihop hemligstämplas så kommer journalister och allmänhet säga att då läks ju aldrig det här såret. På något sätt kommer vi lösa det men vi har inte tagit ställning till vilken väg det blir, om vi kan åtala någon eller gör det på ett annat sätt, säger Krister Petersson till Aftonbladet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt