Annons:

Seniorkortet permanentas – fler får åka för en hundring

Landstingsmajoriteten med Jens Stenman (V), Caroline Axelsson (MP) och Peter Högberg (S) meddelar att seniorkortet blir en permanent lösning. Ytterligare en målgrupp får också chansen till billiga resor i kollektivtrafiken. Foto: Ossian Mathiasson

Seniorkortet permanentas – fler får åka för en hundring

Den fina utvecklingen med seniorkortet leder till förändringar.
Landstingets rödgröna majoritet permanentar seniorkortet och ger även personer med sjuk- och aktivitetsersättning möjligheten till billiga resor i kollektivtrafiken.

Annons:

Vid årsskiftet inrättades seniorkortet på en tvåårig försöksperiod och landstingsmajoritetens reform kostade totalt två miljoner kronor att genomföra. 

Med seniorkortet – som kostar 100 kronor i månaden – får de äldre åka hur mycket kollektivtrafik de vill. Kortet är giltigt under stora delar av dygnet där det enda undantaget är rusningstrafiken på eftermiddagen. 

"Känner oss så trygga"

Nu kommer beskedet att provperioden avbryts och seniorkortet med de kraftigt rabatterade resorna blir en permanent lösning. 

– Det vi kan se är att resandet har ökat. Jämför man maj i år med maj i fjol så ligger ökningen på sex procent. Från januari till maj i år så är det en ökning med 4,5 procent jämfört med samma period i fjol. Det är väldigt bra siffror, säger Peter Högberg (S).

De lägger nu in seniorkortet i budgetarbetet och planen för 2019 och framåt. Nu behöver inte de äldre länsborna fundera på seniorkortets vara eller icke vara.

– Vi känner oss redan nu så trygga i den här utvecklingen och permanentar seniorkortet från och med årsskiftet. Vi vill gå ut och signalera till de äldre att vi vill satsa på det, säger Högberg (S).

Landstinget kommer fortsättningsvis lägga två miljoner på seniorkortet. 

– Vi sätter av två miljoner i budgeten för att göra det, vi kommer klara det inom den budget som är avsatt, säger han. 

Fler personer får ta del av rabattkortet

Vid årsskiftet utökas även målgruppen för vilka som får köpa rabatterade resor inom kollektivtrafiken i länet.

Personer som har sjuk- och aktivitetsersättning kan då köpa ett kort för 100 kronor av KLT och det är 8 000 personer som finns inom den målgruppen i Kalmar län. 

– Det är något som har växt fram inom de tre partierna i landstingsmajoriteten (S, MP och V). Alla har velat bredda seniorkortet, få in gruppen personer med sjuk- och aktivitetsersättning och det har också funnits ett tryck att göra det, säger Högberg. 

Landstingspolitikern Caroline Axelsson (MP) fyller i:

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons från de äldre medborgarna som har haft möjligheten att utnyttja kortet. Det känns roligt och det är en anledning till att vi vill utöka det, säger Caroline Axelsson (MP). 

"Tagit en tur och kollat läget"

Vänsterpartiets Jens Stenman har träffat många äldre invånare som är väldigt nöjda med seniorkoret. 

– Är det något som de äldre gillar att prata om så är det kortet. De tycker att det är jättebra, de tycker att det har öppnat upp nya möjligheter. De kan åka och besöka släktingar, handla eller bara åka ut på sightseeing, säger Jens Stenman (V). 

Peter Högberg instämmer:

– Många tycker att det är en fantastisk möjlighet och jag träffar många äldre i Vimmerby. När jag kliver av tåget och frågar vad de har gjort så svarar många att de bara har tagit en tur och kollat läget, säger han.

I våras kom Kristdemokraterna i Kalmar län med ett förslag om att fler personer få möjlighet att ta del av seniorkortet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt