Annons:

Lokal lantbrukare om krisen:

Många slår larm om den svenska krisen för lantbrukare. Foto: Pixabay

Lokal lantbrukare om krisen: "Köp svenskt kött"

Den extrema torkan slår hårt mot lantbrukare i hela Sverige. En av de drabbade, Sten Åke Karlsson, har inte upplevt något liknande sedan han tog över gården i Järnudda 1990.
– Att det är så här illa, så här tidigt, det har jag aldrig upplevt, säger han.

Annons:

Den påtagliga värmen och det uteblivna regnet påverkar väldigt mycket. Förutom att grundvattennivåerna blir allt lägre breder också torkan ut sig och slår hårt mot de svenska bönderna. 

Situationen är svår och på vissa ställen har nödslakt börjat tillämpas. Trycket på slakterierna har nämligen ökat ordentligt de senaste veckorna då många lantbrukare vill minska antalet djur. Tidigare var en normal väntetid två till tre veckor – nu kan det dröja ett halvår.

– Det pratas om det varje dag i radio, på tv och i tidningar. Det är verkligen kämpigt nu och hela landet är drabbat. Som det är nu behövs det regn rätt snabbt snart. Det stora problemet är grovfodret för oss som har djur, kött, hästar och mjölkproduktion. När det är hela landet så är det ju ett väldigt stort område och det finns inget att få tag i, säger Sten Åke Karlsson, lantbrukare i Järnudda.

På måndagen gick bland LRF i Ljungby ut och uppmanade till att köpa svenskt. Samma uppmaning har Sten Åke Karlsson.

– Jag har förstått att det är kö ända tills nästa år i januari. Här nere går det lika snabbare, när jag anmälde mig var det september som gällde. Det gäller att planera och vara ute i tid. Men det som är det viktiga är att köpa svenskt kött nu. Skulle vi inte importera något, så skulle det svenska köttet gå åt. Men det är klart att med EU är det svårt att stoppa det helt.

Börjar du bli orolig?

– Ja, jag börjar bli orolig. Jag fick en bra förstaskörd med ensilage, men det gäller att vara på tå. Kommer det bara regn kommer det gå skapligt. Men som med spannmål och så, havre och vete, så handlar det bara om att slå. Det går inte att släppa fram något till mognad just nu. Det gäller att ta vara på allt.

Aldrig upplevt värre torka

Sten Åke Karlsson tog över gården 1990. Han har aldrig upplevt någon värre torka, säger han.

– Det var ju problem förra året också, det var torrt då med. Men det här är det värsta, att det är så här, så här tidigt. Det är illavarslande.

I och med att fodret väntas ta slut alldeles för tidigt och lantbrukare tvingas slakta djuren i förtid höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) en pressträff på måndagen. Samtal pågår med EU om krisstöd till svenska bönder. 

– Situationen är allvarlig och på vissa håll mycket allvarlig, säger Sven-Erik Bucht på pressträffen, enligt Aftonbladet.

Sten Åke Karlsson:

– Som jag hörde lantbruksministern säga, vi är bara självförsörjande till 50 procent. Det finns med andra ord utrymme, men samtidigt tror jag inte att det bara går att stoppa med EU och sådär.

Vad händer om det fortsätter med en nästan helt regnfri juli?

– Då blir det tufft, då blir det bara en skörd. Egentligen ska det ju vara sex veckor mellan varje skörd för att få bra grovfoder. Jag skörade i månadsskiftet maj-juni, så egentligen skulle jag ha tagit förra veckan. Man får kanske hoppas på en riktigt bra tredjeskörd, men det gäller att vara med. 

Tänker på hästnäringen

Många av länets kommuner har infört bevattningsförbud, däribland Hultsfreds kommun. Vimmerby kommun har, åtminstone inte ännu, gjort det. 

– Det kanske inte är så akut än, men det gäller att vara med. Man ser ju på alla lövträd, löven faller av och likadant är det med gräset. Det är ju skogsbränder hela tiden också, så skogsnäringen är också rejält drabbat.

Han tänker även på hästnäringen. 

– De köper ju in allt sitt foder. Det är inte några hästar på de gårdar där de tränar, det är ingen lätt situation, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt