Annons:

Rekordmånga skolkare blev utan CSN-bidrag – så är läget i Vimmerby och Hultsfred

52 elever på Vimmerby gymnasium fick sitt studiebidrag indraget. Foto: Ossian Mathiasson

Rekordmånga skolkare blev utan CSN-bidrag – så är läget i Vimmerby och Hultsfred

Många skolkar så mycket att de får sitt CSN-bidrag indraget. I Kalmar län har siffrorna närmast dubblats på bara några år. I Vimmerby förlorade 52 gymnasieelever sitt bidrag under läsåret 2017/2018. I Hultsfred var den siffran 19.

Annons:

Läsåret 2017/2018 fick var tolfte gymnasieelev i Sverige sitt studiebidrag indraget. I Kalmar län handlar det nästan om en fördubbling från läsåret 2015/16 till 2017/18.

I Vimmerby handlar det alltså om 52 elever och i Hultsfred är siffran 19.

I Kalmar län förlorade totalt 905 gymnasieelever sitt bidrag. Här sticker Torsås ut på ett negativt sätt. 214 elever i Torsås, över 30 procent, förlorade sitt bidrag.

Sett över hela landet var det cirka 27 800 elever, eller 8,5 procent, som miste sitt studiebidrag på grund av för hög frånvaro. 

Bristande språkkunskaper

På csn.se skriver man att det ökade skolket bland annat beror på att andelen utländska elever har ökat de senaste åren.

”Gruppen utländska medborgare har ökat i antal på senare år, mycket beroende på att det kommit fler flyktingar till Sverige. Många i gruppen unga utländska medborgare har bristande kunskaper om hur det svenska samhället fungerar, och om studiebidraget och CSN. Bristande språkkunskaper spelar också in”, skriver CSN.

– Ogiltig frånvaro är generellt vanligare bland myndiga elever än bland omyndiga. En högre andel i gruppen utländska medborgare är också över 18 år. Det bidrar till att andelen som får studiebidrag indraget är högre i denna grupp, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN, i ett pressmeddelande.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt