Annons:

ÖVER 100 PERSONER SAKNADES PÅ HULTSFREDS GYMNASIUM

100 personer var frånvarande på Hultsfreds gymnasium i dag. En lärare som vi pratat med beskriver situationen som kaosartad. Foto: Arkivbild

ÖVER 100 PERSONER SAKNADES PÅ HULTSFREDS GYMNASIUM

Över 20 medarbetare och cirka 80 elever på Hultsfreds gymnasium saknades i verksamheten i dag. En lärare som vi varit i kontakt med beskriver situationen som ”kaosartad”.

Annons:

På måndag påbörjar Hultsfreds gymnasium fjärrundervisning på halvtid. I veckan gick Lärarnas Riksförbund i Hultsfred ut och krävde fjärrundervisning på heltid.

”Ska vi lärare acceptera att bli utsatta för den risk som Folkhälsomyndigheten så tydligt varnar för? Vi upplever oss hotade till livet varje morgon när eleverna väller in i salar och korridorer” skrev huvudskyddsombudet Caroline Axelsson i ett debattinlägg.

I dag fredag var över 20 personer i personalen sjukanmälda. En lärare som vi pratat med berättar att det åtminstone finns tre medarbetare som smittats av covid-19, men att det sannolikt är fler. Bland elever berättar läraren att antalet coronafall ligger på tre-fem bekräftat smittade.

Enligt läraren, som vill vara anonym, är oron på skolan mycket stor och även flera elever var frånvarande i dag.

– Cirka 22 medarbetare är anmälda frånvarande idag på Hultsfreds Gymnasium och det är kaosartat här, en stor mängd elever är också hemma eftersom de är mycket oroliga, säger läraren.

 "Lite dåligt med information"

I dag hölls ett möte mellan rektorerna och lärarfacken. Läraren tycker att informationen från ledningen är bristfällig.

– Det är litet dåligt med information från rektorerna, man får en känsla av att de vill tona ned hälsoaspekten av det hela; de är ju inte heller mitt i verksamheten utan arbetar tydligen hemifrån).

Flera lärare som träffat de elever som smittats oroar sig förstås för att de själva ska ha blivit smittade.

– En handfull ytterligare av pedagogerna har varit i nära kontakt med dessa som är smittade och är hemma och är sjuka och är mycket oroliga över att de också har fått det.

 "Riskerar bokstavligen sitt liv"

Läraren anser inte att kommunen tar situationen på tillräckligt stort allvar.

– Vår skolchef säger ju i en intervju att det är viktigt att ha skolan öppen för elevernas skull och det har han ju rätt i förstås. Men det här handlar om något annat, det är personalens hälsa det handlar om. Personalen riskerar bokstavligen sitt liv eftersom alla vet att covid-19 kan ha en dödlig utgång. Han borde kanske först och främst tänka på det och det ger han faktiskt inte uttryck för det i sin intervju. Jag skulle nog vilja sammanfatta det med att rektorerna och skolchefen inte lyssnar på sin personal och inte tar dess oro på allvar. 

Hur rektorn Andreas Ekberg ser på situationen kan du läsa om här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt