Annons:

  • REKTORN:

    Rektorn Andreas Ekberg hoppas att åtgärderna ska få medarbetare och elever att känna sig mer trygga på skolan. Foto: Ossian Mathiasson

  • REKTORN:

    Rektorn Andreas Ekberg hoppas att åtgärderna ska få medarbetare och elever att känna sig mer trygga på skolan. Foto: Ossian Mathiasson

REKTORN: "Människor är rädda för att vara på skolan"

Ingenting är som vanligt på Hultsfreds gymnasium för tillfället. I dag hade 20 medarbetare och 80 elever sjukanmält sig.
– Det är jobbigt att bedriva en bra utbildning med så många borta, konstaterar rektorn Andreas Ekberg.

Annons:

Ungefär hälften av de medarbetare som saknades bedriver undervisning och flera lektioner har fått ställas in. En lärare som vi pratat med beskriver situationen som "kaosartad". 

– Det är klart att det påverkar verksamheten. Några dagars frånvaro på en administrativ tjänst klarar vi, men det är svårare att hitta vikarierar just nu. Det lyckas vi inte med.

Att vissa är hemma på grund av oro för smittan tycks vara fastställt. Hur stor den andelen är vet man förstås inte.

– Det kan finnas en tanke om att vissa är lite rädda, vi vet att de känslorna finns, men jag vet inte om det är därför som man stannar hemma. Det säger man inte.  

"Den är befogad"

Nästa vecka går gymnasiet över till fjärrundervisning för halva skolan.

– Jag hoppas att fler förstår att vi bara är hälften så många personer på skolan nästa vecka och att fler väljer att komma om man inte har symtom. Har man symtom ska man vara hemma.

Anser du att personalens och elevernas oro är befogad eller överdriven?

– Den är inte överdriven, utan den är befogad. Smittan finns hos oss, den finns på alla ställen just nu, men jag vet inte om det är större spridning hos oss än någon annan arbetsplats i samma storlek.

Hur är stämningen på skolan?

– Stämningen har varit ganska dämpad och människor är rädda för att vara på skolan. Jag hoppas att man tycker att de åtgärder som vi gjort är tillräckliga för att man ska känna sig trygg.

 "Det är upp till nämnden"

Att övergå till fjärrundervisning på heltid är ett alternativ – men ett beslut som i så fall fattas av barn- och utbildningsnämnden.

– Jag vet inte var gränsen går. Kan vi inte bedriva en meningsfull verksamhet kan det vara anledning att fatta ett sådant beslut, men det är upp till nämnden.

Ekberg är frågande till kritiken från Lärarnas Riksförbund som framkommit på sistone. 

– De var med och arbetade fram lösningen. Efteråt har man uttryckt att den inte var fullgod. Jag tycker inte att det är så bra att vi inte kan vara eniga kring de åtgärder vi sätter in.

Hur är relationen med facken?

– Den är inte dålig, vi är konstruktiva tillsammans, men det är tråkigt om det blir sådana här saker.

"Vår insats är en liten del"

I dag hade ledningen och facken en ny sittning.

– Vi pratade om kommande åtgärder och hade en bra dialog. Det handlar om hur vi ska använda de lokaler som blir tomma och fördela om undervisningsgrupper.

När tycker du att det är dags att stänga skolan?

– Jag har ingen åsikt om det, det får nämnden svara på. Jag hoppas att våra åtgärder får effekt, men det finns spridning i hela samhället och vår insats är en liten del.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt