Annons:

Kritik mot strandskyddets utformning – kräver regeländringar

Lars Rosander (C) riktar kritik mot strandskyddets utformning och vill se regeländringar. Foto: Ossian Mathiasson

Kritik mot strandskyddets utformning – kräver regeländringar

Hultsfreds kommun är en av flera kommuner i Kalmar län som inte är tillfreds med strandskyddets utformning och tillämpning.
De anser att det har blivit en bromskloss för utvecklingen och vill se nya regler.

Annons:

Hultsfreds kommun har på Regionförbundets begäran skickat in ett svar på hur de ser på det nuvarande strandskyddet i Kalmar län – och kommunalrådet Lars Rosander (C) anser att det är ett hinder för utvecklingen av landsbygden. 

– En förändring av nuvarande regelverk välkomnas och bedöms vara viktigt för landsbygdens framtida utveckling, skriver Lars Rosander i sitt svar till Regionförbundet. 

"Skulle kunna befästa inflyttning"

Varken Regionförbundet eller de övriga kommunerna i Kalmar län är nöjda med sättet som strandskyddets regler är tillämpade eller skrivna. Tillsammans ska de jobba för att få till en förändring av hur reglerna ser ut. 

– Hultsfreds kommun har många sjöar som kan bebyggas utan negativa konsekvenser för miljön eller människor och skulle kunna befästa inflyttning i glest befolkade kommuner, skriver Rosander. 

Hultsfreds förslag till hur man skulle kunna angripa frågan är att kommunerna får möjlighet att utarbeta en plan där man inventerar och kategoriserar olika vattenförekomsters naturvärden, friluftsvärden och känslighet. 

– Då kan man vända på begreppet och peka ut de områden som är viktigast att bevara. På det viset kan fler vattenområden godtas för exploatering och där kan strandskyddet minskas och i vissa fall kanske helt upphävas, skriver han. 

"Anses mycket attraktivt"

På frågan om vad den förändrade lagstiftningen skulle innebära för kommunen skriver han följande:

– Eftersom våra små kommuner inte kan konkurrera med byggkostnader måste marken vara attraktiv för att locka till nybyggnation. Att bygga nära vatten anses mycket attraktivt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt