Annons:

Lång kö till nya förskolan i Virserum – BUN vill sätta upp modul

Evahagens förskola i Virserum är full med barn och i kön finns 47 barn. Nu vill barn- och utbildningsnämnden placera en modul med två avdelningar vid förskolan. Foto: Ossian Mathiasson

Lång kö till nya förskolan i Virserum – BUN vill sätta upp modul

Barn- och utbildningsnämnden vill se en modul som ska skapa två avdelningar vid Evahagens förskola i Virserum, som invigdes så sent som i mars förra året.
– Det kunde vi inte se för några år sedan. Förskolan planerades och byggdes innan den stora flyktingvågen kom, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Kön till förskolan i Virserum har ökat under 2017 och 2018 och antalet förskoleplatser kommer inte att räcka till. 

Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta om en utökning att hyra en modul med två avdelningar som placeras vid Evahagens förskola i Virserum.

47 barn står i kö

Så sent som i mars 2017 öppnade den nya förskolan i Virserum och den har dessutom möjlighet att ta emot fler barn än den gamla.

Kön till förskolan har ökat under de senaste två åren och de har ökat från fyra till fem avdelningar under våren 2018.

Det hjälper inte och antalet förskoleplatser räcker inte till. Förskolan, som är planerad för upp till 100 barn, kommer vara full i början av oktober och i dagsläget är det 47 barn i kö.

– När förskolan planerades och byggdes så gjorde man det utifrån hur läget såg ut då. Därefter har antalet förskolebarn ökat ganska drastiskt i Virserum, vilket beror på att Migrationsverket har placerat många barn där och att många har flyttat till just Virserum, säger Martin Snickars.

4,4 miljoner ligger prislappen på

Med modulen kan besparingar och samordningsvinster göras och kostnaderna för markarbete kommer bli billigare eftersom en hel del är förberett sedan tidigare. Vatten och avlopp finns redan framdraget till platsen där modulen ska placeras. När den Evahagens förskola byggdes fick barnen flytta in i inhyrda moduler – och nu blir det modul igen. 

Den totala kostnaden för utökning med en modul ligger på 4 420 000 kronor.Engångskostnader bestående av markberedning, el, nätverk, bygglov, staket och inventarier uppgår till en kostnad av 590 000 kronor.

Personalkostnader uppgår till 3 225 000 kronor per år och hyra av modul landar på 605 000 kronor per år med ett avtal på tre år.

– Vi vet inte hur länge behovet finns så en modul borde vara det bästa alternativet. Minskar antalet barn kan man ta bort modulen, säger han.

Personalrekryteringen oroar

Nu ska kommunfullmäktige ta upp barn- och utbildningsnämndens äskande och förslag om utökning av förskolan i Virserum. 

– Om fullmäktige säger ja så kommer det ske så fort som möjligt. Jag hoppas att modulen kan vara på plats vid årsskiftet, säger han. 

Finns det något som oroar dig?

– Det svåraste problemet för oss är att rekrytera personal. Att växa med två avdelningar är ganska mycket och det kräver mer personal. Vi klarar inte av att utöka mer än så. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt