Det är ett och ett halvt år sedan nu som Bastugatan 6-28, eller Väduren 4 och 5 som fastigheterna heter, revs. Ett inte helt okomplicerat arbete visade det sig, då entreprenören Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB kritiserades av Arbetsmiljöverket för flertalet lagöverträdelser och problem.
– Vi känner oss lurade av entreprenören. För oss är det ett sorgesamt ärende, sa Mikael Pettersson tidigare, i en artikel som avslöjade problematiken.
”Svårt att syna dem fullt ut”
Arbetsmiljöverkets handlingar visar flertalet brister: asbest har rivits utan sökt tillstånd, utförarna har saknat de utbildningsintyg som krävs, det har använts grävmaskiner med brister och det har saknats både fallskydd och personlig fallskyddsutrustning. Arbetet stoppades också två gånger. Här kan du läsa mer om det.
– Vi tvingas göra en offentlig upphandling av allting vi gör, även som bostadsbolag. Det är inte alltid så där jätteroligt. Vi fick en entreprenör som tog sig an det där och det är svårt att syna dem fullt ut. Det är möjligt att de var seriösa, men ni vet kanske allihop här att de gick i konken innan de var färdiga, sa Åke Nilsson, (KD) ordförande i bostadsbolaget, vid en genomgång på kommunfullmäktige.
Pågående juridisk process
Till följd av det har området lämnats vind för våg, utan att färdigställas.
– Vi har fortfarande en pågående juridisk process med konkursförvaltaren och vi vill inte göra något mer beroende på vem som sedan får ansvaret för att göra det sista. Lägger vi oss i och gör vissa saker, har ju vi tagit på oss ett ansvar, förklarar Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds Bostäder.
Vad ställer ni för krav?
– Vi har fortfarande krav på dem för att de inte avslutade enligt vad vi överenskommit, men jag vill helst inte gå in i den juridiska processen innan det är utrett. Vi har en jurist som jobbar på det.
Mikael Pettersson fortsätter:
– Sannolikheten att de måste ta på sig det är inte så stor, men hoppet finns alltid kvar att det kan finnas medel i bolaget och då hoppas vi att konkursförvaltaren blir ålagd att åtminstone betala tillbaka X antal pengar till oss, så att vi själva kan åtgärda de brister som kan finnas kvar.
Det finns uppgifter som tyder på att bland annat asbestmaterial grävts ner under massorna på området. Har det genomförts några provtagningar?
– Vi kan inte gå in där än. Till följd av att entreprenören gick i konkurs är det inte slutbesiktat. Vi måste ta diskussionen med byggnadsnämnden, när vi anser att det är avslutat och när vi anser att det är vårt ansvar, säger Mikael Pettersson.
"Ett område de kunde gjort så fint"
En hyresgäst i grannhuset är inte glad över att tvingas titta ut över området dagligen.
– Det är inte roligt, det är ju ett så stort grönområde som de kunde gjort så fint, säger Gunnel som även lyfter den sentimentala biten, till följd av alla minnen från en tid när husen var bebodda och det var mycket liv och rörelse av människor i området.
– Tänk bara de japanska körsbärsträden som var här och blommade så himla vackert, de bara hyvlades ner. Det är bara ett kvar och varför kunde inte gångvägen mot skogen fått vara kvar, ifrågasätter hon.
Åke Nilsson håller med om att det inte ser bra ut på platsen.
– Vi har fått till oss att det ligger lite tegelstenar och någon sa att det till och med sticker upp något armeringsjärn och det är inte bra. Helena (vd, Grybäck Svensson, reds anmärkning) har lovat att man också ska titta på om det är något direkt man kan skada sig på. Här behövs ytterligare ett lager ovanpå. Det ska se snyggt ut efter.